Upphov: Mohr, Jens, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Släp av silverbrokad och silverspets till bröllopskläder från 1774.

Släp till hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlottas (1759-1818) brudklänning (bilägersdräkt) "robe de cour" från bröllopet med hertig Karl (XIII) i Stockholm den 7 juli 1774. Släp sytt av 4 våder silverbrokad, sk mönstrad lampas, med invävt och broderat mönster i silver på vit botten. Mönstret uppbyggt av omväxlande små och stora buketter av silvertråd, lan och paljetter. Hela släpet kantas av en 70 mm bred knypplad silverspets. I Roslins porträtt av HEC går spetsen kant i kant med släpets kant, idag hänger spetsen ca 3-4 cm utanför släpets kant och på avigsidan på släpets foder finns tydliga spår av tidigare stygn från den tidigare placeringen av spetsen. Förmodligen var det också en annan spets än den som idag sitter på släpet eftersom spetsen på porträttet ser annorlunda ut och spetsen som sitter på kjolen liknar den på porträttet. Modellen är något avsmalnande bakåt. Släpets vidd samlad i veck i midjan. I midjan är fastsatt 8 hakar. Släpets kanter samt nederdel är fodrade med vit sidentaft. På släpets högra och vänstra sida på avigsidan sitter två snoddar som bildar öglor. Dessa öglor har förmodligen använts till att fästa upp släpet i band med tofs som idag saknas men det finns två guldbroderade knappar på höger och vänster sida på rätsidan där dessa torde ha varit fästade.

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Släp
Kategori
Övriga dräkttillbehör
Storlek
  • Längd 2670 mm (mitt bak)
  • Bredd 1900 mm (största)
Antal
1
Datering
1774
Tidigare ägare
Föremålsnummer
19108_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 3523:a
Litteratur
  • En brud för kung och fosterland. Kungliga bröllop från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf, 2010, avb. på sida: 274 (Rangström, Lena)
  • Drottningar - Kvinnlighet och makt, 1999, avb. på sida: 91
  • Alexander Roslin, 2007, avb. på sida: 261; katalog: 143 (Olausson, Magnus)
Relaterat föremål
Tillhörande texter
Datum
1850
Datum
1855