Foto: Bonnevier, Helena, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Jacka till Gustav III:s nationella dräkt.

Använd den 24 april 1778. I brun oskuren sammet med broderier av paljetter och metallfolie längs kanterna. Jacka skuren i nationella dräktens snitt med V-formad avtagen midja och snäva, svängda ärmar. Modellen är kortare bak än framtill. Halsen har en ståkrage och axlarna markeras av dekorativa axelkarmar med ljust siden som undertyg och paljettkantade slitsar. Ärmarna är snäva och svängda med fastsydd manschett, långa ärmsprund. Ärmsprunden knäpps med sex knappar, därav två på manschetten. Både under och överärmsöm är dekorerade med tvinnad guldsnodd. Vänster ärm är skarvad längst ned på underärmen. Det finns 11 snett uppåtställda knapphål, kantade med tvinnad guldtråd och paljettband i guld och 11 knappar i framkanten. Översta knapphålet sitter ca 50 mm från högsta punkt och de återkommer med 42 mm mellanrum. Knapparna sitter på höger framstycke. Jackan är herrknäppt. Knapparna är platta och klädda med silvertråd och ett litet paljettbroderi och guldsnodd i kanterna. Knappen är en tygknapp med papp inuti. Mitt fram är knapparna ca 17 mm, och de mindre är ca 14 mm. I jackans framkant sitter tre hyskor och tre hakar. I det kilformade skörtet sitter en stående fickstolpe med långa, liggande fickpåsar som sträcker sig både mot fram-och bakstycket. Broderislingorna sitter fästade över fickorna och gör ficköppningarna mindre. Broderierna sitter längs framkanten, längs med nederkanten, på ståndkragen, på manschetten och längsmed ärmsprundet. Broderierna är arrangerade till ett typiskt rokokomönster. Långsmala blad av guldfärgade paljetter och kantiljer. Rosa blommor i buketter om tre st blommor i olika rosa färg, två mörka och en ljus. Blombroderiet kantas av två paljettslingor lagda i ett korsande vågmönster. De små fälten som bildas har växelvis blå resp. rosa botten av metallfolie. Den blå har på flera ställen tappat sin färg. Vid knapphålsraden delar sig broderibården och paljettslingan med de rosa/blå bottnarna löper innanför knapphål och knappar. Blomdekoren har här en extra blomma eller fjäril i dekoren. Höger axelsöm har tre knappar och en snodd för ordensbandet. Foder i satin, skuret som jackan. Kilar i skörtet och kilar och sidsöm bak. Inuti jackan i höger framkant sitter en hälla eller stropp sydd av fodertyg med ett knapphål.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Tröja, Jacka
Kategori Civila uniformer, svenska
Storlek antal 30 st (knappar), Vidd 970 mm (midja), Vidd 1860 mm (nedtill ca), Längd 630 mm (ärm), Bredd 80 mm (manschett)
Antal 1
Datering 1777 – 1778 (1777 - 1778)
Tillverkningsplats Frankrike
Tillverkare Rehn, Jean Eric (Tillverkare), Rungren, Peter (Tillverkare)
Tidigare ägare Ägare: Gustav III av Sverige, Leverantör: Le Roux & De la Salle
Föremålsnummer 31349_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 3489:a