Foto: Drejholt, Nils, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Officersbardisan

Klinga av stål med symmetriska spetsigt uppåtriktade vingar. Spetsen är jämnbred, tvärt avsmalnande i en vass udd. Klingan har fyra mycket flacka hålkälar på spetspartiet tre sammangående. På vingarnas överdel och underdel på vardera sidan ett runt hål och ett utskott. Vingarna och det parti av bladet som har fyra hålkälar är förgyllt. På vingarna etsad dekor i form av tätt ådernät. I mitten medaljong, på ena sidan med spegelmonogram under adelskrona, på andra sidan vapensköld, balk belagd med tre stjärnor. Däröver hjälmtäcke och hjälmprydnad i form av vingar. Mellan vingarna stjärna. Hals l:10 mm, förgylld, rund, holk L: 29 mm synlig med rund genomskärning, vidare nedåt och med två små skivformade runda kransar. Fäst vid skaftet medelst två stålskenor. Skaft av mörkbetsat trä.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Bardisan
Kategori Bardisaner
Material Stål, Trä, Silke, Lingarn
Storlek Längd 241 mm (klinga)
Teknik Etsning, Förgyllning
Antal 1
Tidigare ägare Givare: Karl XV av Sverige-Norge, Ägare: Soldin, Alexander Ludvig
Inskription Dekor: vapensköld, balk belagd med tre stjärnor. Däröver hjälmtäcke och hjälmprydnad i form av vingar. Mellan vingarna stjärna
Föremålsnummer 5882_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 5521