Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Tornerschabrak med fast bogstycke, sytt av täckemakaren Hans Casper till Gustav II Adolfs bröllop 1620.

Bottentyg och infällda applikationer av siden i atlasbindning, som huvudmotiv flerfärgade stiliserade blommor och rosetter av guld och silver. Längs schabrakets sidor och nederkant och längs bogstyckets nedre kant först en 60 mm bred frans av rosa och vitt silke i ca 50 mm långa partier. Innanför fransen ett blekt ursprungligen rosa band med rosetter, varannan av guldgalon varannan av silver med en diameter på ca 20 mm och på ett avstånd av ca 50 mm. Därefter en 180 mm bred bård med på blekt, ursprungligen rosa botten stiliserade blommor i gult, blått, grönt,vitt och beige, med konturer av 2 mm breda silkessnoddar i gult, blått, svart och rosa. Blommorna är mellan 170 mm och 200 mm i diameter och rikt dekorerade med guld mellan 170 mm och 200 mm i diameter och rikt dekorerade med guld och silverrosetter, i stort sett varannan av varje. Själva bården är på båda sidorna kantad med 3 mm breda guldflätor. Sedan ytterligare en ca 60 mm bred bård med guld och silverrosettter. Mittstycke 370 mm långt längs sidorna och 225 mm i mitten och 100 mm brett, med sömmar längs mitten. Varje halva har en stiliserad blomma ca 310 mm i diameter i vitt, blått, gult och rosa med konturer av silkessnoddar i på vänster fält grönt, beige och svart, på höger gult, rosa och svart. Mot framkanten är mittstycket avslutat med en ca 75 mm rosa rosettbård. Ovanför denna en 100 mm bred rosa remsa. Längs vänster sida 170 mm brett och längs höger 190 mm. Rosa även på bogstyckets övre del. Det mesta sidenet klistrat på papper. Mellanfoder av ljust linne i tuskaft. Foder av svart linne i tuskaft, som är bart vid längsstyckets främre del.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Schabrak
Kategori Hästtäcken
Material Siden, Silke, Galon, Papper, Linne
Storlek Bredd 1550 mm (bak), Längd 1100 mm (bogstycke), Längd 2580 mm (h sida), Längd 1280 mm (mitt), Längd 1380 mm (v sida)
Teknik applikation, Atlasbindning, tuskaft
Antal 1
Datering 1620
Tillverkare Casper, Hans (Tillverkare)
Tidigare ägare Ägare: Gustav II Adolf av Sverige, Ägare: Gustav III av Sverige
Fysiska egenskaper Färg: Guld, Färg: Silver, Färg: Vit, Färg: Rosa, Färg: Gul, Färg: Blå, Färg: Svart
Föremålsnummer 6100_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 12:7:a