Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

hjullåslodbössa Teschen

Pipa med trumf, femsidig översida, 6 räfflor. På kammaren graverade band, bukett, H med två stjärnor samt I 4. Riktmedel: Inlaxat stolpkorn av koppar, siktet saknas. Fästning: Pipan fäst med krysskruv underifrån samt ett halvt (urspr. tre) pipstift av ben. Hjullås av teschitztyp med utanpåliggande hjul och slagfjäder. Låsbleck, l: 190 mm. Svarvat hjul med hjulbryggan täckt av en blomgraverad mässingsplåt. Rektangulär, rak, något bakåtböjd skärm och fängpannelock med spirallinjer, rörlig arm. Hane med lös överkäke, graverad som odjurshuvud. På hanhalsen manshuvud och runt hål. C-formigt fingergrepp med cylindrisk ände. Hanfjäderbleck av mässing med rankor, fågel och mansprofil. Balusterformig studel av stål. Två tryckknappar, den främre med gjutet huvud av mässing med lejonmask, den bakre kvadratisk av stål och täckt med mässingsplatta med graverad blomdekor. Över slagfjädern ett mässingsbleck med rankor och två hundar. Avtryckarknapp klädd med mässing på huvudet, graverad fyrbladig blomma. Fästning: Två låsskruvar. Rak avtryckare. Brun helstock av teschitztyp, näsband av mässing med bladrankor. Slät bakplåt av stål med stödkula. Kolvlådelock med utskuret tumgrepp och två mässingsplåtar med blomornament. Inläggningar av pärlemor och mässing, plåtar och tråd i form av graverad bladslingor med djurhuvuden och harar, omväxlande med symmetriska slingornament kring pärlemorblommor, cirklar och ovaler. Under framstocken en rektangulär, genombruten mässingsplåt med en graverad kvinnofigur. Varbygel av stål med tre fingerlägen, två skruvar. Tillbehör: Laddstock av ljust trä, l: 932 mm, skoning av stål, l: 169 mm. I kolvlådan en papperslapp med påskrift i sepia: No 263.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Hjullåslodbössa
Kategori Bössor
Material Trä, Stål, Pärlemor, Mässingstråd, Mässing, Koppar
Storlek Längd 954 mm (pipa)
Teknik gravering, Inläggning
Antal 1
Datering 1640 – 1660, 1640-01-01 – 1660-01-01 (1600-talets mitt)
Tidigare ägare Ägare: Karl XI av Sverige
Inskription Dekor: harar, Dekor: kvinna, Dekor: lejonmaskaron, Dekor: manshuvud, Dekor: hundar, Signatur/Påskrift: H I 4, stjärnor, Signatur/Påskrift: H I 4, stjärnor
Föremålsnummer 2909_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 1325