Foto: Bonnevier, Helena, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Gouache, förlaga till affisch till Konst- och Industriutställningen i Stockholm 1897 utförd 1896 av konstnären Richard Berg.

Till den stora skandinaviska utställningen utlystes en tävling om utformningen av den officiella utställningsaffischen. Richard Bergs färgstarka förslag segrade bland 36 förslagen som inkom till tävlingen. Affischen trycktes i en mycket stor upplaga och sattes upp på hotell, restauranger och på alla större svenska järnvägsstationer där den väckte beundran och blev en föregångare för användandet konstnärliga affischer i marknadsföringssammanhang. De framträdande flaggorna på affischen speglar de nationalistiska strömningarna som rådde kring det förra sekelskiftet. Vid sidan av den Danska flaggan syns de Norska och Svenska unionsflaggorna. De nya nyanser av gult och blått på den Svenska flaggan som hade introducerats några år tidigare slog igenom på affischen och i flaggningen vid utställningen. Bakom flaggorna skymtar utställningens paviljonger med arkitekt Ferdinand Bobergs stora utställningshall i orientalisk stil i centrum.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Affisch
Kategori Affischer
Storlek Höjd 1450 mm, Bredd 1020 mm
Teknik gouache
Antal 1
Datering 1896 – 1897, 1896-01-01 – 1897-12-31 (1896-1897)
Tillverkare Bergh, Richard Sven (Tillverkare), Ossbahr, Carl Anton (Förmedlare)
Föremålsnummer 33338_LRK