Foto: Mohr, Jens, SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Byxor till Gustav III:s franska jaktdräkt nnr använda vid den första hovjakten i Versailles den 15 maj 1771.

Byxorna är i rött kläde med lucka fram. Sprund mitt bak samt nedtill på benen. Sammanlagt finns 8 fickor, i sidsömmen, och på linningen, i sömmen mellan linning och frambyxa och på frambenet högt uppe delvis placerad under luckan. Lågt skurna fram och höga baktill med mycket vidd över stussen. Benen är smala nedtill och ökar i vidd uppåt. Midjelinjen bak stiger kraftigt. Byxorna är välsydda utan onödiga skarvbitar. Den inre bensömmen är sydd i ett ( som man gör på barnbyxoridag.) Bakdelen är rynkad mot linningen och sidan fram vid sidsömsfickan är också rynkad. Linningen är högre fram än bak, rakt skuren. Byxorna knäpps mitt fram med tre klädda knappar på linningen och motsvarande liggande knapphål på v sida. Mitt bak sitter en slejf av tuskaftsvävt grovt silkesband som är ganska färglöst men det var nog rött ursprungligen, Slejfen knäpps med ett spänne. Luckan mitt fram har en smalare linning (5 cm) än byxan och den har snedställda knapphål som knäpps mot knappar som sitter mitt på linningen ca 9 cm från framkanten. Luckans sidor har en slå i tyget med en mindre metallknapp och ett stående knapphål Bensprunden kan knäppas med fem knappar. Under sprundet avslutas bakbyxan i en snibb (jfr andra byxor) Utsatta punkter vid sprund och fickor har en träns som förstärkning. På linningen finns två liggande biljett fickor med stolpe i tyget ca 11 x 2 cm fickpåsar i sämskskinn. I sömmen mellan byxa och linning finns större fickor med stolpe, fickpåsar i linne. Under dessa ännu en ficka med ficklock, trekantig öppning och fickpåse i tunnt handskskinn. Ficklocket fodrat med linnefoder. Locket kan stängas med en metalltrådsknapp. I sidsömmen finns överst långa fickor med fickpåsar i samma tunna skinn. denna ficka kan knäppas med en knapp. Ficklocken har skurna sidor likaså sprunden vid benen och fickan i sidsömmen. Byxan är fodrad med sämskskinn utom luckan som har linnefoder. Byxan är skuren utan skarvbitar. Litet knapphål fram på linningen =BS, Två små extra knapphål på linningen.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Byxor
Kategori Jaktkläder
Storlek grensöm 125 mm (fram), grensöm 385 mm (bak), grensöm 680 mm (totalt inkl linning), Vidd 310 mm (nedtill (knäppt benlinning)), antal 19 st (knappar), Vidd 850 mm (midja), Bredd 100 mm (linning framkant), Bredd 70 mm (linning bak)
Antal 1
Datering 1771, 1771-05-15
Tillverkare LeDuc (Tillverkare)
Tidigare ägare Ägare: Gustav III av Sverige
Föremålsnummer 11598_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 3493:c