Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Kavalleriofficerssabel, Sverige, 1800-talets första hälft, fäste av s. k. Karl Johanstyp för officer vid Livregemementets dragonkår.

Fäste av förgylld, reliefornerade mässing, kappa framtill i form av ett lejonhuvud med manen inramad av en slät list och baktill övergående i en nedåtgående hylsa, utgörande kavelns överdel, denna ornerad med stiliserade blad. Handbygel i sin helhet bågformig, överdelen intappad i lejongapet. Mellandelen på båda sidor med ranka av klockformiga blad, på mitten avbruten av en långsträckt rosett. Bakre parerstång nedåtböjd, ornerad med enkla snedställda blad och avslutad med en liten rosettornerad skiva. Styrskenor stora, formade som romber med insvängda sidor och tvärt avskurna hörn samt ornerade med en bröstbild av Minerva i profil åt v. Kavel av ebenholts med mjukt rektangulärt tvärsnitt, ut- och insidan med tätt inskuret, rombiskt rutmönster. Klinga böjd, eneggad, högglanspolerad med vulstformig rygg. Det 332 mm långa spetspartiet tvåeggat, eggen dock oslipad.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sabel
Kategori Sablar
Material Stål, Mässing, Ebenholts
Storlek Längd 883 mm (klinga), Bredd 32 mm (klinga)
Teknik Högglanspolering, Förgyllning
Antal 1
Datering 1800 (1800-1850 cirka)
Tillverkare Eketrä, Johan Gabriel (Förmedlare)
Tidigare ägare Ägare: Gustav av Sverige-Norge
Inskription Dekor: Minerva-huvud, Dekor: lejonhuvud
Föremålsnummer 5549_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 3919:a