Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Hjullåspistol

Rund, slätborrad pipa, kantig ovansida på kammaren. Stämpel på pipans bas: Dödskalle med korslagda benknotor omgiven av bokstäverna MBT. Därunder sicksackornament. På pipans undersida otydlig stämpel: yxa (se Stöckel, sid. 1007-1009) Suhl? Sachsen. Riktmedel:Ståndsikte och mässingsknoppkorn. Fästning: Fäst med krysskruv underifrån samt med två häften och två pipstift ett av mässing, ett av stål. Hjullås av fransk typ med välvt låsbleck och utanpåliggande hjul med hjulkapsel av mässing fäst med en skruv kl. 6. Graverad bladornamentik på kapseln. Fängpanna med rundad framkant och låg, rundad krutskärm. Fängpannelock med tryckknapp. Hane med rak hals och svagt kägelformig kropp med liten volut. Lös underkäke, flintbit omlindad med skinnbit mellan käkarna. Käkskruv med fyrkant flänsskalle. Låsblecket stämplat HNS i sköld på insidan. Slagfjädern förbunden med hjulaxeln via kedjelänk. Fästning: Två låsskruvar. Helstock av valnöt med en skuren bladranka på var sida av stocken vid spetsrörkan. Runda, profilerade rörkor av mässing. Mässingsskodd framkant på stocken. Sidbleck av mässing mellan skruvhålen, konturerad platta med graverad dekor i form av två änglar mellan sig hållande en oval medaljong med mansprofil. Avtryckare med fjäderbelastning utan avtryckarbleck. Rak varbygel av gjuten mässing med lång bakre arm och kort kottformig främre. Slät kolvkappa av mässing med markerad kant och smala graverade linjer längs kanter och centrumplatta. Centrumplatta av stål med graverat rosmönster, fastskruvad med kullerförsänkt spårskalle dekorerad med rutmönster. Flikarna når fram till låset. Tillbehör: Laddstake, längd 364 mm, av valnöt med mässingsskodd stötände.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Hjullåspistol
Kategori Pistoler
Storlek Längd 366 mm (pipa)
Antal 1
Tillverkningsplats Tyskland, Suhl
Tidigare ägare Ägare: Essen, Gustaf Adolf Fredrik Wilhelm von, Givare: Hammarström, Gustaf, Ägare: Sparre, Gustaf Alexis
Föremålsnummer 11240_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 19:16:b