Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Schabrak med fast bogstycke, till tornertyg, sytt av täckemakaren Hans Casper 1620 till Gustav II Adolfs bröllopstornering.

Bottentyg och infällda applikationer av siden i atlasbindning, som huvudmotiv flerfärgade stiliserade blommor och rosetter av guld ochsilver. Längs schabrakets sidor och nederkant och längs bogstyckets nedre kant fäst en 60 mm bred frans av rosa och vitt silke i ca 50 mm långa partier. Innanför fransen ett blekt ursprungligen rosa band med rosetter, varannan av guldgalon varannan av silver med en diameter på ca 20 mm och på ett avstånd av ca 50 mm. Därefter en 185 mm bred bård med på vit botten stiliserade blommor i gult, blått, vitt , grönt, rosa med konturer av 2 mm breda silkessnoddar i samma färger samt svart. Blommorna är mellan 170 mm och 200 mm i diameter och rikt dekorerade med guld och silverrosetter i stort sett varannan av varje. Själva bården är på båda sidor kantad med 3 mm breda guldflätor. Sedan ytterligare en ca 509 mm bred rosa bård med guld och silverrosetter. Mittstycke 430 mm långt och 500 mm brett med sömmar längs mitten.Varje halva har en stiliserad blomma ca 300 mm i diameter i rosa, gult, blått och vitt med konturer av silkessnoddar i blått, rosa, svart på högra blomman och grönt, rosa och svart på den vänstra. Mot framkanten är mittstycket avslutat med ca 100 mm rosa rosettbård. Mellanfoder av ljust linne i tuskaft. Foder av svart linne i tuskaft, bart vid ländstyckets främre del.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Schabrak
Kategori Hästtäcken
Material Siden, Guldgalon, Silke, Papper, Linne
Storlek Bredd 1560 mm (bak), Längd 1250 mm (bogstycke), Längd 2570 mm (h sida), Längd 1320 mm (mitt), Längd 1450 mm (v sida)
Teknik applikationer, Atlasbindning, Klistrat, tuskaft
Antal 1
Datering 1620
Tillverkare Casper, Hans (Tillverkare)
Tidigare ägare Ägare: Gustav II Adolf av Sverige
Fysiska egenskaper Färg: Guld, Färg: Silver, Färg: Blå, Färg: Vit, Färg: Grön, Färg: Rosa, Färg: ljust, Färg: Svart
Föremålsnummer 6098_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 12:13:a