Föremål

Stövel (h) fransk jaktdräkt

Stövlar i svart läder med stora uppåtstående kragar och trubbig fot. Skaftet är rakt med söm mitt fram och mitt bak. Kragarna är rakt skurna och högre på yttersidan och ringade på insidan för att bli lägst mitt bak. Kragen har söm mitt bak och mitt fram, den sitter fasti skaftet med en blusning över skaftet. På hälen är skaftet förstärkt , för att hindra slitage från sporrar. Foten är enkel utan sömmar vid tån. Det finns bara en söm i vinkeln mellan skaft och fot som dols av ett stort sporrläder som vilar över skon framåt. Det svart skinnet är idag mycket stelt. Det är troligen oxläder som färgats svart. Sulan är i läder och klacken i många lager. Hål och urgröpning på klacken. På sporrlädret och längs kanterna finns tydliga dekorsömmar. Den vänstra stöveln saknar själva sporrtrissan. I övrigt är sporrläder med alla spännen och tampar hela och i bra skick. Innuti är stövlarna bruna med två stora hällor i sadelgjord av lin eller hampa som är fastsydda i sömmen mellan krage och skaft.

Upphov: Mohr, Jens, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Stövel
Kategori
Jaktkläder
Material
Läder
Storlek
  • Vikt 140 g
  • Höjd 40 mm (klack)
  • Längd 258 mm
  • Längd 250 mm
  • Höjd 555 mm (skaft, mitt bak inkl krage)
Teknik
Svärtad
Antal
1
Datering
1771
Tidigare ägare
Fysiska egenskaper
Färg: Svart
Föremålsnummer
27511_LRK
Historisk händelse
Relaterat föremål
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Datum
1850
Text
1 Jagt Klädning, nyttjad då Konungen såsom KronPrins år 1771 war i Frankrike, bestående af Råck, Wäst och Byxor; Råcken af Mörkblått Kläde med krusiga förgylda Knappar samt Krage och Uppslag af rödt Sammet med Guld och Silfver galoner, fodrad med rödt rattin; Wästen af Skarlakan med förgylde Knappar och Guld (tillskrivet silfver) galoner, fodrad med hwitt sarge de soie; Byxorna af Skarlakan. En tillhörig Hirtzfängare med Stålfäste i basrelief incrusteradt med Guld samt Gehäng af Sämsk med guldgaloner. Rubrik: Konung Gustav IIIs Kläder Tid. inv. nr.: 96 Sida: 12