Foto: Lernestål, Erik, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Bål med lock, på fast fat.

Bål med lock, på fast fat. I form av en laggad balja med tre bandgrupper, fyra band i den mellersta och tre i de övriga, samt med rundat ovalt tvärsnitt; stående på ett avlångt fat med vid lång- och kortsidorna uppviken kant samt på profilerad rund fotkant, kortsidorna dessutom spetsigt utdragna, från vardera utgående upp mot bålens brädd ett vertikalt handtag i form av två jämnlöpande, vid mitten inböjda vinrankor, vilka upptill och nertill svänga åt var sitt håll, de övre följande bräddens utsida, de nedre fatets kant, de förra dessutom med druvklasar och löv i fri relief; på vardera sidan av fatets kant mellan handtagen likaledes i fri relief två tulpaner jämte blad, på ena sidan en vänd uppåt och en nedåt, på den andra båda uppåt. Dekor: I relief samt i muffelfärger på tennglasyr. Godset blekt gråbrunt. På bottnens utsida en märkning i rödbrunt samt en stämpel. Lock: Runt med uppsvängd mitt och profilerad kant samt rakt nedåtriktad kort sarg. Knopp stor, i form av en citronliknande gul frukt på grönbrun kvist med blad i svartbrunt och grågrönt samt tre ärtliknande småfrukter i gult, det hela i fri relief; på översidan dessutom fem insekter, därav två fjärilar; mellan insekterna strödda blad i grönt. På lockets insida en otydlig märkning i blått. Höjd 31,5 cm, utan lock, höjd med handtag 24 cm. Balja, diameter 23,5-25 cm. Fat, längd 40 cm, bredd 31 cm. Lock, höjd 11 cm, diameter 26 cm.

Museum Hallwylska museet
Föremålsbenämning Bål med lock
Kategori
  • Askar, bägare och fat av glas och keramik
  • 46. XLVI Fajans m. m.
Material Fajans
Teknik
  • Tennglasyr
  • Relief
Datering 1760

1760-talets mitt

Tillverkningsplats
Tidigare ägare
Inskription Signatur/Påskrift: På bottnens utsida i rödbrunt Rörstrand. samt instämplat: (möjligen drejarens signering; G. H. Stråle: "Rörstrands historia och tillverkningar 1726-1850", Stockholm 1879, sid 46 och 47). På lockets insida i blått (otydligt):
Föremålsnummer XLVI:XI:E.e.01._HWY