Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Hjullåsstudsare ca 1650, av s. k. polsk-litauisk typ

Åttsidig, räfflad pipa av teschitztyp med trumf, 12 räfflor med plana bommar. På svansskruvbladet, kammarens ovansida, 120 mm mitt på pipan, 100 mm från mynningen och fram till denna samt runt mynningsöppningen punsad, graverad och förgylld dekor sammansatt av halvmåne-, punkt- och s-formiga figurer. Riktmedel: Ståndsikte och stolpkorn av förgyllt stål. Fästning: Tre häften. Pipan fäst med krysskruv underifrån (främre varbygelskruven) samt tre pipstift av trä med från låssidan inslagna nubb av silver med välvda, släta huvuden. Hjullås med plant låsbleck, etsad och graverad dekor i form av blom- och bladrankor, fågel, lejon med klot. Invändigt hjul med förgylld hjulring och profilerad, förgylld nedre del av hjulaxeln. Låsets främre del graverad och etsad med bladrankor och fågel. Förgylld fängpanna med fasad nederkant, bakåt-uppåtböjd, förgylld krutskärm med horisontell ände. Tryckknapp i flykt med låsblecket, korsformig dekor. Hane i flykt med låsblecket, graverade bladrankor och fåglar, hanhalsen täckt av en rektangulär skärm, som fortsätter med platta på överkäken, fågeldekor. Underkäken lös(?), långt, s-formigt svängt fingergrepp, avslutad med rund, ursprungligen förgylld platta med genombruten dekor i form av en hund och voluter. På låsets insida är hanfjädern, stången och fängpannelockets drivfjäder blånerade. Fästning: Två låsskruvar. Avtryckare med snälltryck. Svart helstock med kolv av polsk-litauisk typ med kolvlåda och vinge. Bakplåt av silver med graverad dekor föreställande en björnjakt: björn, två hundar och jägare. Kolvvinge med silverband med graverad bladranka. På anslaget en oval silverplåt med en graverad ryttare. Kolvlådelock med spetsformig silverplåt framtill och baktill en med bladranka. Mitt på locket en gjuten och ciselerad hjort av silver. På kolvryggen, låssidan av kolven, under kolven samt på framstockens båda sidor dekor i form av gjutna och ciselerade silverfigurer, jägare till häst och till fots, hundar, hindar, hjortar, vildsvin och harar samt mård och en fågel med utbredda vingar. Spetsrörka, överrörka samt näsband av silver med graverade bladrankor. Två runda låsskruvbrickor av silver med blomdekor. Varbygel av polsk-litauisk typ med 1 fingerläge baktill, urspr. förgyllt. Tillbehör: Brun laddstock, l: 970 mm med silverbeslag och stålskoning.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Hjullåsstudsare
Kategori Bössor
Material Trä, Stål, Silver
Storlek Längd 957 mm (pipa)
Teknik Blånering, Förgyllning, Etsning, gravering, Gjutning, ciselering
Antal 1
Datering 1650, 1640-01-01 – 1650-01-01 (1650 cirka)
Tidigare ägare Ägare: Kristina av Sverige
Inskription Dekor: harar, Dekor: hjortar, Dekor: lejon m klot, Dekor: mård, Dekor: hundar, Dekor: björn jägare o 2 hundar, Dekor: hund, Dekor: hindar, Dekor: hjort, Dekor: fågel m utbredda vingar, Dekor: jägare 2 hundar o björn, Dekor: jägare t häst o fots, Dekor: ryttare, Dekor: vildsvin
Föremålsnummer 3385_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 3852