Upphov: Lernestål, Erik, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

S. k. albarello

APOTEKSBURK, s. k. albarello. Italiensk renässanskeramik s. k. majolika. Hög, smal med runt tvärsnitt, insvängd profil och indragen låg fot samt mynning med sned utåtstående kant, Dekor: I färger på tennglasyr. Godset rödbrunt. På utsidan två vertikala fält, på det ena (framsidan) dekor mot blå botten, på det andra mot ljusgrön. Upptill på framsidan bröstbild av en framåt vänd man med huvudet något vridet åt högra sidan. Bilden inom en bred krans i ljusgrönt och gult med konturteckning i blått. Nedanför kransen ett språkband med vindlande ändar, på detsamma i brunt (läkemedlets namn), bandet med kanter i ljusblått samt brungul baksida. Framsidan i övrigt utfylld av akantusrankor i vitt, utspard mot den blåa bottnen. På motsatta fältet upptill en stående oval medaljong, vari mot bakgrund i gult bröstbild av en man i profil åt vänster. Medaljongen omgiven av två ränder i blått. Fältet i övrigt utfyllt av akantusrankori vitt, utsparda mot den ljusgröna bottnen. Upptill och nedtill en bård av ett vågband av blad i vitt mot brungul bottnen. Mynningskantens utsida och fotens nedre del i gult. Höjd 30,3 cm, diameter, upptill 13,7 cm, nedtill 14,1 cm

TILLÄGG: Denna albarello är bemålad med ett fältindelat mönster, så kallat "a quartieri". Dekor i blått, gult, grönt, orange och vitt. Apotekskärlet, med ett markerat konkavt liv, har en framsida som försetts med bladdekorationer i en färgskala i blått och vitt mot koboltblå bakgrund. Språkbandet är märkt: "SY.DEPOLIOPO:", det vill säga "Siero di polipode" vilket är det medikament som förvarades i apotekskärlet. Denna typ av medicin var känd redan under antiken och användes som laxativ, men också som anti-inflammatorisk medicin. Ovanför Språkbandet, en girlangförsedd medaljongbild, föreställande en munk. På albarellons baksida en medaljongbild föreställande en mansfigur i profil. Ytan är försedd med ett bladmönster. Albarellons övre kant och bas har försetts med samma bård med dekorativt mönster bestående av geometriska linjer samt stiliserat växtmotiv. Denna typ av albarello hör till den typ av apotekskärl som började att tillverkas under mitten av 1500-talet och som dekorerades "a trofei" eller "a quartieri" samt försågs med medaljongbild eller istoriato-motiv (berättande figurmåleri) samt med bårder bestående av festonger av löv eller frukter. Den fältindelade dekorationen, känd som "a quartieri" kännetecknar generellt apotekskärl från Faenza. Från Faenza spreds såväl dekorer som arbetsmetoder. Majolika från Faenza skickades dock på beställning till apotek på Sicilien. Denna typ av majolika kopierades sedan på Sicilien, vilket gör det svårt att identifiera och datera de sicilianska versionerna av denna typ av apotekskärl. Det är svårt att avgöra om de är tillverkade i Faenza eller influerade därifrån. Formen och mönstret på albarellon i den Hallwylska samlingen kan jämföras med en albarello, daterad till sent 1500-tal och till verkstad i Palermo, i Metropolitan Museum of Art. I en italiensk privatsamling finns en albarello med liknande mönster som den Hallwylska, men den har daterats till tidigt 1600-tal och attribuerats till Lazzaros verkstad i Palermo.

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Apoteksburk
Kategori
46. XLVI Fajans m. m.
Material
Fajans
Storlek
  • Diameter 14.1 cm (nedtill)
  • Diameter 13.7 cm (upptill)
  • Höjd 30.3 cm
Teknik
Tennglasyr
Datering
1500 – 1599

Sannolikt 1500-talets andra hälft.

Tillverkningsplats
Italien (Sannolikt i Palermo på Sicilien)
Tidigare ägare
Föremålsnummer
XLVI:VI:D.a.01._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
APOTEKSBURK, s. k. albarello.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1931
Text
Italiensk renässanskeramik, s. k. majolika. Hög, smal, med rundt tvärsnitt, insvängd profil och indragen låg fot samt mynning med snedt utstående kant. Dekor: I färger på tennglasyr. Godset rödbrunt. Å utsidan två vertikala fält, å det ena (framsidan) dekor mot blå botten, å det andra mot ljusgrön. Upptill å framsidan bröstbild af en framåt vänd man med hufvudet något vridet åt högra sidan, ansiktet slätrakadt och med skuggning i gulbrunt, rocken med dylik i ljusblått; hjässan kal, med tre brunaktiga hårtofsar, en i midten och en å hvardera sidan; rocken med vid, låg krage, stående snedt uppåt. Bilden mot bakgrund i gult inom en bred krans i ljusgrönt och gult med konturteckning i blått. Nedanför kransen ett språkband med vindlande ändar, å detsamma i brunt: Fig. i (läkemedlets namn), bandet med kanter i ljusblått samt brungul baksida. Framsidan i öfrigt utfylld af akantusrankor i hvitt, utsparda mot den blåa bottnen. Å motsatta faltet upptill en stående oval medaljong, hvari mot bakgrund i gult bröstbild af en man i profil åt vänster, med spetsigt skägg i brunt samt i hufvudbonad med flat kulle, till hälften skuggad i brungult och med nederdelen omvirad med en duk i ljusblått, rock i ljusblått med liggande slag i gult och underklädnad i brungult med gul kant. Medaljongen omgifven af två ränder i blått. Fältet i öfrigt utfylldt af akantusrankor i hvitt med skuggning i brungult, utsparda mot den ljusgröna bottnen. Upptill och nedtill en bård af ett vågband af blad i hvitt mot brungul botten; upptill ofvanför och nedtill nedanför denna bård en annan af ett enkelt flätband i gult mot blå botten. Mynningskantens utsida och fotens nedre del i gult. Insidan med finkrakelerad tunn glasyr i grågredelint. Höjd: 30.3 cm.; diameter, upptill: 13.7 cm.; nedtill: 14.1 cm. Anm. Mynningskanten sönderslagen å ett ställe och lagad, nedtill en stor spricka; å foten flisor urslagna. Från 1500-talet. Inköpt af Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, 21 Mars 1888 hos konsthandlaren Giovanni Lucifora, Via Patania 42, Palermo, vid hennes yistelse i nämnda stad tillsammans med sin make, Walther von Hallwyl, sin mor, Johanna Kempe, f. Wallis, dottern Irma samt fröknarna Caroline Pflaum och Ida Uhse 12—24 Mars 1888 under deras resa till Rom och Neapel, genom södra Italien och Sicilien samt åter öfver Schweiz 28 Januari—11 Maj 1888. Förestående uppgifter lämnade med ledning af fröken Ida Uhses Reseanteckningar. Ankom 26 Maj 1888, se Rescontra (Walther von Hallwyl). Betald 21 Mars 1888. Pris: Lire 60, se Toilettbok (här uppförd på Maj 1888).