Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Ett av två utslag (6023, 6024) till drottning Kristinas blå kaross, 1650, Paris.

Bottentyg av blå skuren sammet i kypert. Yttäckande reliefbroderi med övervägande silvertråd men även svart och beige silke. Palmett- och blommönster utgående från nederkanten och sidorna och diagonalt från de nedre hörnen. Inget broderi i överkantens mittparti 460 mm brett och 85 mm högt. Tre rundlar 160 mm i diameter avbryter mönsterenheten. Rundeln i mitten har ett trofémotiv, de två övriga har akantusmotiv. Längs broderiets sidor och nederkant löper en tjockare snodd av silver och beige silke, på var sida omgiven av en smalare snodd av silver och svart och beige silke. Ett 150 mm brett knutet snörmakeriarbete, makramé, nedanför broderiet med silverlan och kantlinjer och noppor i svart och beige silke. Silverlanen bildar romber. Foder av blått siden i rips. På detta är fastsydd en 180 mm bred frans av svart och beige silke. Ovanpå denna är snörmakeriarbetets avslutande silverfrans. 100 mm i fransens högra del finns ytterligare en silverfrans med en 1,5 mm bred silverlan i övre delen. Övertåg av blått siden i rips, vikt över och fastsydd på rätsidan vid utslagets överkant. En 6 mm bred blå- och brunrandig stadkant synlig i avigsidans nederkant. Längs sidorna och nederkanten en 25 mm bred kavelfrans med en 2 mm bred silverlan och svart och beige silke i fransens övre del.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning utslag
Kategori Övrigt transportutrustning
Material Sammet, Silvertråd, Silke, Sidenrips
Storlek Höjd 820 mm (m frans), Bredd 1270 mm (upptill), Bredd 1150 mm (nedtill), Höjd 830 mm (övertågets frans), Bredd 1330 mm (m frans)
Teknik Broderi
Antal 1
Datering 1650
Tidigare ägare Ägare: Kristina av Sverige, Ägare: De la Gardie, Magnus Gabriel, Ägare: Karl X Gustav av Sverige
Inskription Dekor: trofegrupp
Fysiska egenskaper Färg: Blå, Färg: Polykrom
Föremålsnummer 6024_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 771