Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Sabel, Frankrike

Fäste av punsad och ciselerad, förgylld mässing. Kappa med framåtriktad, oval övredel med en bladbård, därnedanför på båda sidor palmett och åskviggar mot punsad botten, ryggen med ett utdraget, långsmalt blad. Krysset rektangulärt med på utsidan ett lejonhuvud framifrån, omgivet av två korslagda lagerkvistar, på insidan enkla blom- och bladornament, allt mot punsad botten. Handbygeln rikt ornerad med snidade blad och blommor samt på mitten en spetsoval medaljong med på utsidan en trofégrupp, på insidan överdelen av ett romerskt fälttecken(?) med en slingrande orm. Bakre parerstången nedåtböjd med snidad ornering och vidgad i änden och profilerad. Halvoval styrskena med sjubladig palmett mot punsad botten. Kavel platt, på ut- och insidan med skivor av pärlemor samt på fram- och bakkanten mässingsband med stiliserad ekbladsranka. Klinga böjd, eneggad, damaskerad av turkisk typ med vulstformig rygg och 210 mm lång jelman. På båda sidor etsad och förgylld ornering, l: 216 mm, på starka delen på båda sidor ett rektangulärt, förgyllt fält med på utsidan en månskära, på insidan ett turkhuvud sol, en enkel trofégrupp.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sabel
Kategori Sablar
Material Mässing, Stål
Storlek Längd 857 mm (klinga), Bredd 32 mm (klinga)
Teknik Förgyllning, Etsning
Antal 1
Datering 1800 – 1820, 1800-01-01 – 1810-01-01 (1800-talets början)
Tidigare ägare Ägare: Karl XIV Johan av Sverige-Norge, Ägare: Puke, Johan, Givare: Puke, Folke Magnus
Inskription Dekor: åskviggar, Dekor: sol, Dekor: månskära, Dekor: kabbalistiska tecken, Dekor: lejonhuvud fas o korslagda lagerkvistar, Dekor: trofégrupp
Föremålsnummer 5594_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 2000