Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (PDM) Upphovsrätten till detta verk har gått ut och är därmed fritt att använda på alla sätt. Ange gärna upphovsperson om denne är känd.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Schatull för armborstpilar, Tyskland, 1500-tal.

Rektangulärt schatull av päronträ (?), utvändigt fanerat med ebenholtz. På locket två rektangulära fält med intarsiadekor i form av symmetriska rankornament av brunt trä mot vit bakgrund. I vardera hörnet en rund, snidad maskaron av ben. På långsidorna två och på kortsidorna vardera ett raktangulärt fält av ben med graverade rankor. Profilerade lister runt alla fält. Fyra halvsfäriska fötter under bottnen. Lås av stål i främre långsidans mitt. Vertikalt, plant nyckelbeslag av mässing med konturerade ändar. Två skruvar av stål. På lockets insida två rektangulära fält med fint målade (tempera?) framställningar av Wilhelm Tells mästerskott samt papegojskjutning med armborst. Två gångjärn av förgyllt stål med avlånga, genombrutna beslag. Likadant beslag mitt fram vid vilket en pilformig låstapp är fäst. Schatullet är inrett med ett längsgående fakc med plats för 10 pilar, varav fem på en lås insatsskiva, vilande på en list. Ett smalare, längsgående, djup fakc har på vardera kortsidan ett litet fack, det ena av schatullets halva djup. Schatullet innehåller fem pilar, en pryl, en fjäder, en tofs, ett hornbeslag samt ett mässingsrör.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Schatull
Kategori Armborst
Material Trä, Stål, Päronträ, Mässing, Elfenben, Ebenholts
Storlek Vikt 1645 g, Längd 417 mm, Bredd 182 mm, Höjd 105 mm
Teknik temperamålning, Förgyllning
Antal 1
Datering 1500 – 1599 (1500-tal)
Tillverkningsplats Tyskland
Tidigare ägare Givare: Karl XV av Sverige-Norge, Ägare: Soldin, Alexander Ludvig
Avbildad Tell, Wilhelm
Inskription Dekor: armborst, Dekor: papegojskjutning m armborst, Dekor: Wilhelm Tells skott, Dekor: målskjutning m armborst
Föremålsnummer 11130_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 4995:a