Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Flintlåsbössa, Pieter I Starbus, Amsterdam ca 1685.

Rund, slätborrad pipa av stål med ribba längs ovansidan. På kammaren graverat: "STARBUS AMSTERDAM". På kammaren snidad och graverad dekor i form av växtornament och maskaroner samt en oval med en krigarprofil. På svansskruvbladet dekor i form av en pärlstav. Fästning: Fyra häften. Pipan fäst med krysskruv samt pipstift. Flintlås med välvt låsbleck med snidad växtdekor och ett fantasiansikte, på hanen liknande dekor. S-formig hane med lös överkäke, nötskruv med ett lagerkrönt manshuvud i profil, låg relief. Rundad fängpannan med fals. Graverad signatur: "STARBUS AMSTERDAM". Eldstål med snidad dekor på ryggen i form av växtornament. Fästning: Två låsskruvar. S-formigt svängd avtryckare med skiva och bakåt upprullad ände. Helstock av ådrig valnöt med kolv av fransk typ utan kolvlåda, snidade växtornament runt svansskruvblad och varbygel. Beslag av stål, bakplåt som slutar i en vågformig spets på kolvryggen, växtdekor i stålsnitt. Tumplåt i form av en oval platta med genombruten kant, graverad bladdekor, i mitten en sittande gestalt. Genombrutet sidbleck, reliefdekor med en oval medaljong i mitten, lagerkrönt mansprofil. Tre balusterformiga rörkor, spetsrörkan med snidat mansansikte på spetsen. Varbygel med snidad växtdekor, främre och bakre armens yttre delar balusterformiga och avslutas med en profilerad flik. Tillbehör: Laddstock av trä.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Flintlåsbössa
Kategori Bössor
Material Valnöt, Stål
Storlek Längd 1200 mm (pipa)
Teknik gravering
Antal 1
Datering 1685 (1685 cirka)
Tillverkare Starbus d.ä., Peter (Tillverkare)
Tidigare ägare Ägare: Karl XI av Sverige, Ägare: Starbus d.ä., Peter
Inskription Dekor: manshuvud profil lagerkrans, Signatur/Påskrift: STARBUS AMSTERDAM, Signatur/Påskrift: STARBUS AMSTERDAM
Föremålsnummer 6300_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 1331