Foto: Lernestål, Erik, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Studsare, system Remington, Husqvarna Vapenfabrik, 1870-talet, tillverkningsnr 18.

Åttsidig, brunerad, sexräfflad pipa, vid pipbasen vidgad till rund. På kammarens ovansida vid pipbasen är stämplat: krönt fraktur-H och på båda sidor därom: "HUSQVARNA", på kammarens undersida: 18. Under pipan sitter en rembygel av stål. Riktmedel: Inlaxade riktmedel av flamhärdat stål, bågklaffsikte med justerskruv på h sida, på v sida gradering: 200, 400, 600. Knoppkorn justerbart i sidled, u-formigt uppböjd skyddsplatta. Fästning: Ett häfte för engelskt pipstift. Remington-mekanism med flamhärad låda av stål, graverad rankdekor. På lådans v sida är stämplat på kanterna upptill och nertill: 18. På svansjärnet är fastskruvat ett fäste för dioptersikte av gråanlöpt stål, justerbart i sidled, på baksidan inpunsat 33. Underbeslag och varbygel med graverad rankdekor. Halvstock av valnöt i två delar. Kolv med framtill kraftigt utsvängt kindstöd och nätskuren kolvhals. Slät bakplåt av stål med en liten spets på kolvryggen, två fästskruvar. Förstock med två ovala pipstiftbrickor, enkel, graverad kantbård, engelskt pipstift stämplat: 18. På kolvens undersida sitter en rembygel av stål. I kolvens urtag för låsmekanismen skrivet på ovan- och undersidan 18.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning studsare
Kategori Bössor
Material Valnöt, Stål
Storlek Längd 711 mm (pipa)
Teknik Nätskärning, Brunering, Flamhärdning, Gråanlöpning, gravering
Antal 1
Datering 1870 – 1879 (1870-tal)
Tillverkare Husqvarna Vapenfabriks AB (Tillverkare)
Tidigare ägare Givare: Alm, Josef, Ägare: Widforss, Mauritz
Inskription Signatur/Påskrift: H, fraktur, krönt, Signatur/Påskrift: HUSQVARNA, Signatur/Påskrift: H, fraktur, krönt, Signatur/Påskrift: HUSQVARNA
Föremålsnummer 12215_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 29:37