Foto: Drejholt, Nils, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

flintlåspistol - Grekland?

Slätborrad rund pipa av stål med plan ribba på ovansidan. Inlagd silverdekor i slingor och text i silver med grekiska(?) bokstäver. Fästning: Två häften. (Enl. inv.1867 ciselerade). Flintlås med plant låsbleck med fasade kanter, graverad dekor i form av blad. Hane med fasade kanter och graverad dekor. Lös överkäke. Kantig fängpanna. Nedanför fängpannan otydlig text. Eldstålet har graverad rygg. Invändig slagfjäder. Brun helstock av trä. Kolven överklädd med silverplåt med filigranarbete och niellodekor (enl.inv.1867 med korall). Päronformad kolvkula med dekor i högrelief i form av bladflikar. Rund hög kolvknapp av silver. På kolvryggen finns 3 koraller. Silverplåtarna på kolven är fästa med smala spikar i stocken. Framstocken har snidad dekor i vågband längs noten och fantasimönster på undersidan. Spetsrörka av silver med filigransarbete, överrörka av silver. Näsband av snidat ben. Varbygel av silver med dekor i filigransarbete och med en korall. Tillbehör: Laddstock av ben.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Flintlåspistol
Kategori Pistoler
Material Stål, Trä, Silver, Korall, Ben
Storlek Längd 350 mm (pipa)
Teknik Filigran, gravering
Antal 1
Datering 1700 – 1799 (1700-tal)
Tidigare ägare Givare: Johnson, Harry Ax:son, Ägare: Keller, Alexander, Ägare: Keller, Theodor, Ägare: Schachovskoj, Alexej Ivanovitj
Föremålsnummer 6978_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 20:56:a