Foto: Lernestål, Erik, Skoklosters slott/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Hjullåsräffla av Bernhardt Ortner, Stettin, 1662.

Åttkantig pipa av stål, sju räfflor. På kammaren är signerat: "Bernhardt Örtner Stettin 1662" (Stöckel p. 231). Ståndsikte av stål med en klaff. Stolpkorn av mässing. Hjullås. Låsbleck av tysk typ - bakåt avsmalnande genon två fall. Hjulet är infällt i låsblecket och är fastskruvat med en tunn ring kl. 9 och kl. 3. Låsblecket är graverat med jaktscener. Bakåtböjd krutskärm, upptill genombruten. Hane i flykt med låsblecket. Lös överkäke med pilskjutande ängel. Fingergrepp avslutat med dubbelörn. Hanhalden är i form av ett sjöodjur med omböjd stjärt. Låsets insida har en vertikal studel med graverad blomdekor. Hel stock av valnöt. Muskötliknande kolv. Bakplåt av stål. Stocken är något inlagd med ben. Kolvlådan sitter på kolvens undersida. Locket är helt av ben med en graverad hjortjakt. Anslag med utskuret vildsvin av ben. På kolvens högra sida finns en benplatta med en graverad hind. Bakom svansskruvbladet finns snidad palmett. Två låsskruvar med benbrickor i form av blommor. Piphäften av ben. Näsband och genombruten rörka av ben. Varbygel med tre fingerlägen, framtill vidgad. Avtryckare med snälltryck. Tillbehör: Laddstock med doppsko av graverat ben. Svavelkis i blymantel. Märkt: 154 ovanför låsblecket, stanstyp 5376. Enligt 1710 års inventarium p. 60, rum II: "54-154-1 koort Studzare blanck, inwändig låås, rijtat een Hiortejacht, litet beensatt stock, med ett wilswin och Hind på anslaget 1 forma till -8-".

Museum Skoklosters slott
Föremålsbenämning Hjullåsbössa, räfflad
Kategori Bössor
Material Horn och Ben, Mässing, Stål, Valnöt
Storlek Längd 812 mm (Pipan)
Teknik gravyr, Snideri, Inläggning
Antal 1
Datering 1662
Tillverkningsplats Stettin
Tillverkare Ortner, Bernhard (Tillverkare)
Tidigare ägare Ägare: Wrangel, Carl Gustaf
Inskription Dekor: Jakt, Dekor: Hjort, Dekor: Lejon, Signatur/Påskrift: "Bernhardt Örtner Stettin 1662", signatur: "Bernhardt Örtner Stettin 1662"
Föremålsnummer 5780_SKO