Upphov: Olovsson, David, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Axelstycke

Axelstycke med halvärm i driven blånerat stålplåt överdelen (23153) i ett stycke fästad i underdelen (23150) med läderband och nitar. Nederdelen består av totalt fem välvda skenor fästade i omlott med nitar av gulmetall och läderband på insidan. Axelstycket har förgyllda pånitade medaljonger med drivna figurer, mittpå en sittande faun eller baccusliknande varelse, framtill och baktill krigare i trofégrupper, och nertill på själva armen en krigare till häst. Medaljongerna är till sin karaktär äldre än rustningen och har troligen klippts ut ur en annan rustning. Axelstycket i sig är rikt ornamenterat, ytterkanterna är omvikta och rundsmidda med repstavsform. Överkanten har en vågig/sågtandad form. Ytterkanterna kantas av nitar av gulmetall och har även en förhöjd ås med repstavsform innanför dessa. Mitt emellan medaljongerna finns tre stycken kringelformade förhöjda åsar som fortsätter upp och ner längst med axelstycket, nertill ändar de i krokar och spetsar. Genomgående över hela axelstycket finns pouncade ringar om tre längst kanter. Dessutom finns flera kantlinjer som löper jämnte förhöjda åsar.

TILLÄGG Armens skenor hör egentligen till vänster axelstycke men är monterade på detta högra axelstyckes nedersta skena. Ytan är filad och raspad likt samtida enklare rustningar. Dekoren i stålet är ganska grov och snabbt utförd utan förfinad precision. Innerhörnen för armurtaget i axelstycket visar tecken på omarbetning. Den omvikta kanten har möjligen inte varit räfflad från början. Det tyder på att en äldre och enklare fältrustning sannolikt har fungerat som grund och omarbetats och dekorerats för att ge ett exklusivare intryck. (Det vänstra axelstycket visar också spår av en enklare svärtad yta under den stora medaljongen, medan rustningen i sin helhet i nuvarande utförande har varit blånerad).

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Armpansar
Kategori
  • Axelstycken
  • Rustningsdelar
Storlek
  • Diameter 290 mm
  • Höjd 255 mm
  • Vikt 1250 g
Antal
1
Datering
1647 (Sannolikt)

I en sedel undertecknad av Jurgen Kreffling i Stockholm den 4/12 1647 anhåller denne om betalning omfattande fem daler för det arbete harneskmakaren utfört då han blånerat De la Gardies rustning och satt på förgyllda bucklor. Med stor sannolikhet utgör denna skena en del av just den nämnda rustningen (se litteratur).

Tidsperiod
1600-tal
Tillverkningsplats
Sverige (Ingen tillverkningsplats fastställd. Karl Erik Steneberg har försiktigt föreslagit svensk tillverkning (se litteratur). )
Tidigare ägare
Föremålsnummer
23153_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 5749:14g
Litteratur
  • Från topp till tå. Lyx och nödvändighet, 2004, avb. på sida: 70; katalog: 12
  • Magnus Gabriel de la Gardies rustning, Steneberg, 1940
Relaterat föremål