Föremål

Tekanna, Johan Schenck, Stockholm, 1707

Tekanna med lock, gjuten och driven ornamentik med akantusblad, pärl- och äggstavar, maskaron m.m. allt i utpräglat klassisk form, pipen avslutad som ett drakhuvud. Två människoansikten, inramade av fjäderliknande former, sitter ett på varje sida nedanför hantagets infästningar. Inskrift på fotkantens undersida: IGB VS. Ristat i botten 100 1/4 l. Mästare Johan Schenck, Stockholm 1707. Hittad i kittel B, fylld med 912 mynt.

Upphov: Mohr, Jens, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

Ladda ner media Information om bilden
Museum
Historiska museet
Föremålsbenämning
  • Tekanna
  • Kärl
Kategori
  • Husgeråd och livsmedel
  • Arkeologisk samling
Material
Silver
Storlek
  • Höjd 255 mm (m handtaget uppfällt)
  • Höjd 180 mm (med lock)
  • Diameter 205 mm (buk)
  • Längd 245 mm (över pip)
Antal
1
Datering
1709
Tidsperiod
Tidigmodern tid
Tillverkningsplats
Tillverkare
Föremålsnummer
3101202
Andra nummer
Undernummer: 17
Förvärvsnummer
Omnämns i katalog
Förvärvsdatum
1938
Fyndplats
Arkeologisk kontext
Kontextnamn
Loheskatten
Del av
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Titel
Tekanna, Johan Schenck, Stockholm, 1707
Källa
Till Ekonomiska museets permanenta utställning
Datum
2024-05-17
Text

Vid 1600-talets slut började man i Sverige att dricka te, kaffe och choklad som sällskapsdrycker. Tidigare hade de bara använts i medicinskt syfte.

De nya sällskapsdryckerna behövde nya förvaringskärl. Förebilden var engelska silverkannor inspirerade av kinesiska kannor för risvin. I Loheskatten ingår en mycket tidig tekanna i silver som är tillverkad i senbarockstil i Stockholm 1707 av guldsmeden Johan Schenck (verksam 1697–1710).

Kannan har en enkel form med en akantusbård och en pipa som avslutas med ett drakhuvud. Däremot har kannan en ovanligt stor godsstorlek vilket kan ha sin förklaring i att beställaren önskade använda kannan som en penningplacering och därmed ville att så mycket silver som möjligt skulle användas i utförandet.

Kannan påträffades i en av kittlarna som Loheskatten hittades i och innehöll då 912 mynt.