Receptbok från slottets kök
Svart vaxduksbok, linjerad, 68 blad, med handskrivna matsedlar och recept från Slottets kök. Noteringarna är omväxlande gjorda med bläck och blyerts. På pärmens insida tryckt "Fabriksmärke" en bild på en jordglob samt "No 128 C". Boken har tillhört Frida Matilda Linder, född Gran (1872-1925), som arbetat som köksa på Stockholms slott. I anteckningsboken beskrivs vad som åts till "Frukost" (dvs lunch) och "Middag" samt hur maten tillagades, specifikt från månadsskiftet november/december 1910 till 1 januari 1911. Såväl frukost som middag utgörs av tre avdelningar. Många av anrättningarna har franska namn, men här förekommer också rätter som kalvfilé eller lammkotletter med legymer, stekt hare, torsk med "norsk sås" och ärtor och fläsk. Till desserterna hör bl.a. ananaspudding, körsbärskräm med grädde samt päronkompott. Olika äggrätter, som omeletter eller plättar, är populära inslag. I anteckningsboken förekommer också inklistrade tidningsurklipp i form av praktiska råd och tips samt spridda recept, vissa med årtal och och noteringar, till exempel "Fru Carlberg 1912". Det senast daterade receptet är från 1921.
Museum |
Livrustkammaren
|
---|---|
Föremålsbenämning | |
Kategori | |
Material | |
Storlek |
|
Teknik | |
Antal |
1
|
Datering |
1900 – 1925
1900-talets första fjärdedel |
Tidsperiod | |
Tidigare ägare | |
Föremålsnummer |
35546_LRK
|
Upphov: Nestor, Sofia/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.
Information om bilden