Foto: Nestor, Sofia, SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden

Hovdräkt

Hovdräkt i svart silkessammet buren av Britta Mannerfelt (1916-2004), gift Starnert, vid couren på Stockholms slott den 23 januari 1937. Består av ett livstycke, en kjol och två ärmar. Klänningen är figursydd och syddes av Britta själv på en sykurs i Mariestad hösten 1936. Omsydd. Livet består av ett mittstycke, två främre sidostycken och två bakstycken. Mittstycket är rynkad mitt fram och veckad mot sidstyckena. Mittstyckets rynkning skapar en hjärtformad urringning. På båda sidstyckena är tyget rynkad mellan axelpartiet och ärmhålen. De två bakstyckena möts mitt bak. I ryggen är urringningen lätt v-formad. Urringningens fåll är enkelvikt med 0,5 cm med svart silkestråd och krejsöm. Livet är förlängt med ett infällt parti, 4-7 cm brett, mellan livet och kjolen. Det infällda partiet matchar livet i sin utformning. Korta puffärmar fastsydda i livet. Ärmarna är tvåsömsärmar. Båda vid ärmöppningen och vid axeln är ärmarna rynkade. Ärmöppningen är avslutad med ett 2,5 cm brett sammetsband av samma tyg. Ärmarna är ett senare tillägg; till couren på Stockholms slott den 23 januari 1937 bars två gallerärmar till klänningen (se inv.nr. 35528-29) Livet och kjolen är sammanfogade med en maskinsöm. Kjolen är sydd på skrådden och består av ett fram- och bakstycke. Fram- och bakstycket har i nederkant blivit skarvade. Sömsmånen i skarvningen är stadkanter. Framstyckets skarvning består av två hopsydda bitar. Kjolen är sydd ihop med maskin och sömsmånen har lämnats råa. Kjolens trädda fåll är enkelvikt, 0,5- 1 cm, och sydd för hand. Det finns spår av omsömnad i överkant av kjolens framstycke. I vänster sidsöm sitter en 35 cm lång dragkedja. Dragkedjan följer livet och kjolens vänstra sidsöm.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning hovdräkt
Kategori Civila uniformer, svenska
Material Silkessammet
Storlek Längd 1190 mm (Kjol), Vidd 2630 mm (Kjol), Midja 670 mm (Liv), Längd 340 mm (Liv), Längd 310 mm (Liv), Längd 230 mm (Ärm), Omkrets 290 mm (Ärm), Omkrets 270 mm (Ärm)
Teknik Handsöm, Maskinsöm
Antal 1
Datering 1936
Tidsperiod 1900-tal
Tillverkningsplats Mariestad
Föremålsnummer 35527_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 2021:2