Term

Kök

Typ
Utmärkande egenskap (fyndort)
Status
Föredragen term
Definition
Kök i modern mening, dvs ett separat rum för matlagning, infördes i Sverige först under senmedeltiden och endast i högreståndsmiljöer. I Kärnan i Helsingborg finns ett k. bevarade och i Glimmingehus (Sk) finns det bäst bevarade medeltiden köken i Norden från o 1500. Om k. i städernas borgarhus är föga känt och inget bevarade. Kök är kända i våra äldsta kloster, t ex Alvastra och Vreta. I Varnhems kloster fanns en matlucka mellan k. och matsal, vattenledning och avlopp var införda, en standard flertalet sv. hushåll fick vänta på till 1900-talet. Alla kök hade en stor, låg härd och vanligen en jättelik rökhuv. Åtskillig matlagning utfördes utanför k., bryggning av öl, tillverkning av ost etc. Brödugnen var däremot ofta kombinerad med köksspisen.
Litteratur
Medeltidens ABC (Orrling, Carin)
Externa källor