Term

Husgeråd

Typ
Föremålsbenämning
Status
Föredragen term
Vidare term
Snävare term
Definition
Husgeråd, köks- och bordsutrustning, har till stora delar varit av trä. Enstaka träsaker har bevarats till våra dagar, t ex skål, tråg och sked i Årby (med bild), dryckesbägare och andra föremål i Tuna i Badelundas båtgravar, byttor och tunnor i Oseberg. För matlagning användes, utom kärl av keramik, kittlar och grytor av järn och täljsten, som kunde hängas i en skärding över elden. Med s k grytgafflar på långt skaft och med krökta klor fiskades maten upp ur kokspadet. Vidare hade man spett och stekpannor, de senare snarast för brödbakning. Till bordsservisen hörde fat, skålar och dryckeskärl av trä, keramik, brons och glas. Dyrbara importerade glasbägare i trattform m fl former har påträffats i många gravar, medan dryckeshorn" främst är kända från avbildningar (bildstenar och påsyningsbeslag).
Litteratur
Vikingatidens ABC (Orrling, Carin)
Externa källor
Relaterade föremål
URI
https://samlingar.shm.se/term/273D9463-7FA3-47A3-AF5E-366375A805AC
URI har kopierats

All textinformation (metadata) på denna sida är fri att använda enligt licensen CC0.
Mer information om licenser hos Statens historiska museer.