Term
Husgeråd
Typ |
Föremålsbenämning
|
---|---|
Status |
Föredragen term
|
Definition |
Husgeråd, köks- och bordsutrustning, har till stora delar varit av trä. Enstaka träsaker har bevarats till våra dagar, t ex skål, tråg och sked i Årby (med bild), dryckesbägare och andra föremål i Tuna i Badelundas båtgravar, byttor och tunnor i Oseberg. För matlagning användes, utom kärl av keramik, kittlar och grytor av järn och täljsten, som kunde hängas i en skärding över elden. Med s k grytgafflar på långt skaft och med krökta klor fiskades maten upp ur kokspadet. Vidare hade man spett och stekpannor, de senare snarast för brödbakning. Till bordsservisen hörde fat, skålar och dryckeskärl av trä, keramik, brons och glas. Dyrbara importerade glasbägare i trattform m fl former har påträffats i många gravar, medan dryckeshorn" främst är kända från avbildningar (bildstenar och påsyningsbeslag).
|
Litteratur |
Vikingatidens ABC (Orrling, Carin)
|
Externa källor |