Term
Kokbok
Typ |
Föremålsbenämning
|
---|---|
Status |
Föredragen term
|
Definition |
MED: Kokböcker. Matrecept finns bevarade redan från antiken. I likhet med sina medeltiden efterföljare är de svåra att använda, då de vanligen saknar måttangivelser. Att laga mat var något man främst lärde sig genom praktik, inte ur böcker; många kockar var säkert inte läskunniga. Den äldsta medeltiden k. är en handskrift i Köpenhamn tillskriven Harpestreng (d 1244), men trol är den något yngre. Det fr. inflytandet är starkt; några trad nord. rätter med rötter i vikingatiden lär vi oss inte. från 1300-talet finns såväl fr. som eng. receptsamlingar, bland de förra bl a Le Viandier, tillskriven kocken Guillaume Tirel, kallad Taillevent. Fr slutet av 1400-talet känner vi till att en handskrift om bordsskick och matlagning funnits i Sverige. Den äldsta tryckta k., De honesta voluptate (Om den ärbara vällusten), författades av en påvlig bibliotekarie. Första upplagan utkom 1474. Det ty. Kuchenmeisterei från 1490 torde haft mera möjlighet att påverka vårt lands köksanställda. Utmärkande för alla dessa tidiga k. är att kryddor används rikligt, något som visar att de inte var avsedda för gemene man.
|
Litteratur |
Medeltidens ABC (Orrling, Carin)
|
Externa källor | |
Relaterade föremål |