Term
Hänkelskål
| Typ |
Föremålsbenämning
|
|---|---|
| Status |
Föredragen term
|
| Vidare term | |
| Definition |
Låg, förhållandevis öppen kärlform med en eller flera hänklar. För servering eller förtäring av mat och dryck.
Vanlig under bronsålder fr o m period II/III och särskilt vanlig under yngre bronsålder. Brukar ibland kallas för Lausitzskålar men merparten av alla kärl funna i Sverige är med största sannolikt tillverkade regionalt eller lokalt. Ofta kan de vara polerade eller ha en glättad yta.
Vanligtvis är de odekorerade eller har en eller flera horisonentella linjer för att markera skuldran. Hänkeln kan vara bandformig eller i vissa fall profilerad. Hänkeln brukar sitta från mynning till skuldra.
|
| Litteratur |
|
| Relaterade föremål | |
| URI |
https://samlingar.shm.se/term/adb71603-e1b6-41a6-ac76-4a46f48a9a41
URI har kopierats
|
|
All textinformation (metadata) på denna sida är fri att använda enligt licensen CC0. |
|
Upphov: Karlsson, Christina, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.
Information om bilden