Foto: Drejholt, Nils, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

luntlåsmusköt Nederländerna?

Åttsidig, slätborrad pipa av stål med något vidgad mynning. Bakåt avsmalnande, något nedåtböjt svansskruvblad. Vid pipan fäst en fyrsidig fängpanna av stål med fasad nedre framkant, i ena hörnet en balusterformig skruv, vid vilken krutskärm och vridbart fängpannelock är fäst. Krutskärmens överkant konturerad och skjuter in med en konturerad arm över pipan och griper om siktet. Fängpannelocket tunt med nedvikt framkant, kägelformigt, svagt nedåtböjt fingergrepp. I fängpannan i relief en pil. På kammarens undersida stämpel I K. Riktmedel: Rörsikte, solsikte av mässing i form av en 180 mm lång kanon med kantigt eldrör, kammare formad som mansbyst med mustasch och turban med månskära framtill bladdekor i ändarna på den kantiga delen. Korn av blånerat stål i form av en låg skärm med konturerad överkant. Skärmkorn, l: 41 mm av stål med vågig överkant och två runda hål. Fästning: Tre häften. Pipan fäst med krysskruv underifrån (varbygelskruven) samt två (urspr. tre) pipstift av trä (nya). Luntlås av stål med plant, 278 mm långt låsbleck, graverade kantlinjer, ändarna formade och graverade som akantusblad. Till v. stämpel: D T och pil (LRK vägl. 1921:269). Hane med rund kropp med rund fördjupning på ryggen, två nedfilade spår på den böjda halsens nedre del. Drakformig luntklämma och klämskruv med c-formigt huvud. Hävstångsmekanism. Fästning: Två låsskruvar. C-formig avtryckare. Avtryckarbleck av stål med rundade ändar. Helstock av valnöt med muskötkolv med nedskuret tumläge. Sluten laddstocksnot. Nedanför låsbleckets framände en stämpel: jakthorn (LRK vägl.1921:418). Stocken prydd med yttäckande inläggningar av benmedaljonger med graverade trofémotiv, däromkring täta bladrankor av ben med runda blommor av pärlemor. Bakplåt av ben med akantus och beslagsornamentik och en graverad: 3. Kolvhälen skodd med mässingsplåt. På framstockens undersida inlagda ränder av ben. Näsband av ben med akantusdekor. S-formigt svängd, trågformig, s. k. holsteinsk varbygel av stål med långa, triangulära ändar, omvänt c-formig stolpe. Tillbehör: Ljusare laddstock, l: 1158 mm, skodd med horn, l: 30 mm.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Luntlåsmusköt
Kategori Musköter
Material Valnöt, Stål, Pärlemor, Mässing, Horn, Ben
Storlek Längd 1219 mm (pipa)
Teknik gravering, punsning, Inläggning, ciselering
Antal 1
Datering 1575-01-01 – 1600-01-01, 1580 – 1599 (1500-talets slut)
Tillverkningsplats Frankrike, Tyskland, Nederländerna
Tidigare ägare Givare: Karl XV av Sverige-Norge
Inskription Dekor: trofegrupper, Dekor: jakthorn, Dekor: pil, Dekor: turk, mansbyst m mustasch o turb, Signatur/Påskrift: D T och pil (1921:269), Signatur/Påskrift: I K, Signatur/Påskrift: jägarhorn (1921:418)
Föremålsnummer 3125_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 4754