Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Rund, välvd sköld av trä, klädd med mönsterpressat skinn, italienskt arbete, 1500-talets mitt.

Pressad rankdekor mot punkterad botten. I mitten en rundel med en ängel i harnesk, stav i ena handen, krans i den andra, lagerkrans om håret, vid fötterna en trofégrupp och däri två antikiserande krigare, den h. sittande. Däromkring bladkrans och därutanför fyra i varandra flätade, ovala lagerkransar, i de runda, överlappande fälten figurframställningar - upptill ett mansporträtt, bröstbild, profil h, skägg, rundkullig mössa(?), pälsbrämad rock, h.hand synlig (kung Sigismund II August av Polen?). Till v - satyr med föremål i v.hand. Till h - antikiserande krigare med trofégrupp, hängande i band. Nertill - naken kvinna(?), stående i båt(?), hållande med båda händerna över huvudet en stång med fladdrande fana, ytteränden inåtsvängd över skötet. I övrigt på sköldytan rankdekor. På sköldens insida rankdekor, i mitten rektangulärt fält med stoppning, klädseln av brun sammet, fäst med ursprungligen 20, nu 17 spikar med förgyllda, blomformiga huvuden. Runt handtag, klätt med samma sammet, fäst med fyra förgyllda spikar , trekantig bärrem av läder klädd med samma sammet, fäst med tre förgyllda spikar i den breda änden, ett förgyllt, åttformigt mässingsspänne i den andra. Ovanför det rektangulärafältet vapen i rullverksram: örn krönt av en svävande krona, om halsen hänger ett S (Polen), nedanför det rektangulära fältet ett vapen i liknande ram: ryttare i rustning, lyft svärd (Litauen).

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sköld
Kategori Rundsköldar
Material Trä, Skinn, Sammet, Stål, Mässing
Storlek Diameter 581 mm, Höjd 100 mm, Vikt 2740 g
Teknik Mönsterpressning, Förgyllning
Antal 1
Datering 1540 – 1560 (1500-talets mitt)
Tidigare ägare Ägare: Sigismund II August av Polen
Avbildad Sigismund II August av Polen
Inskription Dekor: riksvapen Litauen, Dekor: riksvapen Polen, sköld med fläkt örn, på bröstet ett S, Dekor: kvinna, naken stående i båt, fladdrande baner, Dekor: satyr, Dekor: trofégrupp, Dekor: ängel i harnesk, Dekor: man, brösbild, profil h, skägg, rundkullig mössa
Fysiska egenskaper Färg: brun
Föremålsnummer 7021_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 3934