Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

sabel Java?

Fäste av förgyllt emaljerat guld med graverad dekor i rutmönster och blad i röda, grön, blå och vita färger. Knapp i form av ett drakhuvud med en utdragen spets på huvudet. Handbygel av genombruten guldplåt med dekor i form av röda, gröna och blå blad. Handbygeln i ett med parerplåten som slutar i en spets bakåt. Rund kavel med svulstformiga avsatser kring nedre ändan. Kaveln graverad och emaljerad med rutmönster i rött, grönt och guld. Klinga av stål, 30 mm bred, eneggad med plan rygg, intill ryggen finns tre räfflor som slutar straxt innan klingans spets. Klingan är något böjd. Gåva till Livrustkammarens samlingar av H.M. Konungen genom skrivelse från Kungl. Husgerådskammaren den 5 mars 1957 (tidigare deposition 13.10. 1937). Anses utfört omkring 1850 på befallning av Pakoe Boewoeno VII av Soerakarta. Nr 54 i Heribert Seitz's inventarium.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sabel
Kategori Sablar
Material Guld (plåt)
Storlek Längd 585 mm (klinga)
Teknik Förgyllning, Emaljering, gravering
Antal 1
Datering 1850 – 1859 (1850-tal)
Tillverkare Dardel, Carl Otto David von (Förmedlare), Pakubuwana VII av Surakarta (Beställare), Kungl. Husgerådskammaren (Förmedlare)
Tidigare ägare Ägare: Gustaf V av Sverige, Givare: Gustaf VI Adolf av Sverige
Fysiska egenskaper Färg: Röd, Färg: Grön, Färg: Blå, Färg: Vit
Föremålsnummer 6990_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 37:21:a