Föremål

Mynt

Upphov: Bonnevier, Helena, Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Museum
Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet
Föremålsbenämning
Mynt
Kategori
  • Mynt
  • Svenska mynt
Valör
2 mark
Material
Silver
Storlek
23.74 g
Datering
1562
Tillverkningsplats
Tillverkare
Erik XIV av Sverige (Myntherre)
Föremålsnummer
107382_KMK
Litteratur
Sveriges mynt 1521-1977, 1976, SM:16 (Ahlström, Bjarne , Almer, Yngve, Hemmingsson, Bengt)
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Källa
Till Ekonomiska museets permanenta utställning
Datum
2024-05-22
Text

På det här myntets åtsida (framsida) ser vi inte kungens porträtt som man brukar på högre valörer, utan Sveriges stora riksvapen omgivet av kung Eriks namn och titel. Frånsidan (baksidan) är också speciell med en kvadratisk ram kring kungens valspråk ”DEUS DAT CUI VULT” – ”Gud ger åt den han vill”. I ramen ser vi vasaättens vapen, vasen, längs med långsidorna och i vardera hörnet skymtar något som skulle kunna vara huvudet och vingarna på en ängel. Längst ned på myntet står valören 16 öre som är det samma som 2 mark.

På tvåmarksmynten från 1565 och 1567 lät kung Erik lägga in Danmarks och Norges vapen i de två nedre fälten i det svenska stora riksvapnet. Sverige och Danmark låg under denna tid i krig med varandra och att placera den dansk-norska unionens två riksvapen i det svenska stora riksvapnet får ses som psykologisk krigsföring.