Foto: Lernestål, Erik, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Slagsnapplåslodbössa av nordsvensk typ,utfjäderslås, hälspännare, enligt uppgift tillverkad av Wikström i Råneå, troligen Fredrik William Wikström, 1800-talets slut.

Åttsidig pipa av stål med åtta räfflor, på undersidan och på kammaren slagmärken från smidet, sprickor i godset, pipans kanter rundnötta. Rektangulärt, i vinkel böjt svansskruvblad, svansskruvplatta i form av en fyrsidig kloss med ett utskott nertill. Runtom siktet punsade rankor som slutar med ett kors. Vid mynningen en punsad ranka med kors. På kammarens undersida en skåra. På kammarens h. sida en fyrsidig snäcka med tändhattsnippel och plunderskruv som tillslagits i änden till ett grepp. Riktmedel: Inlaxat ståndsikte, bredare än pipans ovansida, grund skåra. Fastkilat stolpkorn av mässing. Vid mynningen ett nedfilat korn av mässing. Fästning: Ett inlaxat häfte. Pipan fäst med krysskruv ovanifrån samt ett pipstift gjord av en smidd spik. Slagsnapplås med plant, flintlåsliknande låsbleck. S-formig, fyrsidig hane med harmynt slaghuvud och långt utdragen hanfot. Utvändig slagfjäder, uppböjd bakom hanen. Studeln bred och s-formig med skruv baktill för fäste i låsblecket. Fästning: En låsskruv. Rak avtryckare. Helstock av svartmålad furu med fransk kolv med kindstöd och lång kolvhals. Sluten laddstocksränna, påbörjad, sned borrning för rännan, endast framtill skiljd från riktiga rännan av vägg. Bandformig varbygel av stål, främre armen rund, bakre utdragen till en spets, båda fastskruvade med modern träskruv. Tillbehör: Laddstock av smitt stål, l: 796 mm, d: 6 mm, framtill avsmalnande och spiralvriden ett varv.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning slagsnapplåslodbössa
Kategori Bössor
Material Stål, Mässing, Furu
Storlek Längd 827 mm (pipa), Vikt 1700 g (pipa)
Teknik punsning
Antal 1
Datering 1880 – 1899 (1800-talets slut)
Tillverkare Hjorth, Valter (Konservator), Wikström, Fredrik William (Tillverkare)
Tidigare ägare Säljare: Ekengren, A
Föremålsnummer 13032_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 28:48