Upphov: Myrin, Ola, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Ägg

Större delen av ägget ihopsatt med "japanpapper", ett tiotal skärvor ej möjliga att applicera. Två skalfragment inlämnade till NRM för DNA-analys våren 2014. DNA-analysen visade att det var hönsägg.

Museum
Historiska museet
Föremålsbenämning
Ägg
Kategori
Religion och kult
Material
Äggskal
Antal
1
Antal fragment
10
Datering
800 – 1100
Tidsperiod
Vikingatid
Föremålsnummer
1142147_HST
Förvärvsnummer
Omnämns i katalog
Förvärvsdatum
1918
Fyndplats
Undersökare
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Titel
Ägg
Källa
Till utställningen Vikingarnas värld på Historiska museet
Datum
2021-06-24
Text
Obränt fågelägg, Återfanns under kremerade kvarlevor och sotig jord i benurnan av keramik. Tillvägagångssättet är detsamma som för hårflätan i spannen och troligtvis har båda ritualerna haft likartade, livsalstrande syften då ägg är en allmänmänsklig symbol för återfödelse. Ägg och äggskal har även hittats i andra brandgravar, men är ganska ovanliga fynd. Ägget ur Skopintull är dock det enda kända som placerats på botten av en benurna. Av äggets lite spräckliga utseende att döma antogs det först var ett korpägg, men en dna-analys gjord på ett litet skalfragment visade en hundraprocentig matchning på tamhöns. Gravfynd ur Skopintull, Adelsö socken, Uppland.