Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Hjullåsbössa, Teschen, 1600-talets mitt.

Åttsidig pipa av stål med sex räfflor, bombredd 2 mm. Nött, punsad dekor i tre fält. Riktmedel: ståndsikte av stål, stolpkorn av mässing, båda inlaxade. Fästning: Pipan fäst med krysskruv underifrån (främre varbygelskruven) samt två pipstift av stål och ett av trä. Hjullås av teschitztyp med utanpåliggande hjul och slagfjäder. Låsblecket, l: 170 mm med punsad dekor, liksom slagfjäderbleck, hanfjäderbleck och hjulbrygga. Trapetsformig eldskärm, graverat fängpannelock med rörlig arm och snidad tunga. Hane med lös överkäke, graverad fågel och ringformigt fingergrepp med volut. På hankroppen en graverad skärm med slingor och fågelhuvud. Två tryckknappar med runda, välvda huvuden. Fästning: Två låsskruvar. Profilerad avtryckare med snälltryck. Helstock av päronträ, teschitztyp med rika ben- och pärlemorinläggningar. Bakplåt av ben med graverade blommor, kolvknapp av stål. Kolvlådelock med graverade beninläggningar och tumgrepp. Ovanför kolvlådan en pärlemoroval, beslagsverk samt groteska figurer. På kolvryggen flätbårder. På anslaget en pärlemoroval, omgiven av beslagsverk med frukter och groteska djur samt en hare, vid bakre kanten en ekorre och bård med hjärtformer. Vid kammaren en hund, hare och två runda låsskruvbrickor. På framstocken slingor, ovaler med hund, hare och flätverk. Näsband av ben. På undersidan en örn. Två graverade rörkor av ben. Framför låset finns en cirkelrund silverplatta med graverat namn: "Petter Pijl" (ägare?). Varbygel av stål med tre fingerlägen. Tillbehör: Ljusare laddstock med spetsig skoning av stål, platt knopp.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Hjullåslodbössa
Kategori Bössor
Material Stål, Silver, Päronträ, Pärlemor, Mässing, Ben
Storlek Längd 850 mm (pipa)
Teknik punsning, gravering, Inläggning
Antal 1
Datering 1640 – 1660, 1640-01-01 – 1660-01-01 (1600-talets mitt)
Tidigare ägare Ägare: Bielke, Axel Gabriel, Ägare: Pihl, Petter
Inskription Dekor: hundar, Dekor: ekorre, Dekor: örn, Dekor: lejon, Dekor: harar, Signatur/Påskrift: Petter Pijl, Signatur/Påskrift: Petter Pijl
Föremålsnummer 2916_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 5680