Foto: Bonnevier, Helena, SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Snapplåslodbössa, pischchal, Oruzejnaja Palata (europeisk mästare) ca 1650-1670

Åttsidig, damaskerad, räfflad pipa av stål, vidgad mot mynningen, skålade bommar. På kammaren framför siktet och bakom kornet partier av rankor av påslaget silver(?). Svansskruvbladet förgyllt, punsad och förgylld bård runt mynningen. Riktmedel: Förgyllt ståndsikte, stolpkorn(?). Fästning: Tre häften. Pipan fäst med krysskruv underifrån samt pipstift. Snapplås av rysk typ med plant låsbleck och utvändigt slagfjäder, punsad, graverad och genombruten dekor. Hane med lös överkäke, filning likt ett djurhuvud, ringformigt grepp, käkskruv med stort, svagt profilerat, runt huvud, lång styrtapp genom underkäken, dekor i form av djurhuvud. Hanfot utdragen framåt och bakåt (ej räta vinklar), rektangulärt tvärsnitt, tvärt avskurna ändar, hälen stöd för säkring. Säkringen med hak i form av ett djurhuvud, säkringsfjäder med filad dekor. Fängpanna med smalt tråg. Utåt vridbart fängpannelock med nedåtriktad, konturerat och genombrutet fingergrepp med dekor i form av ett hjärta och två djurhuvuden. Eldstål med rektangulär slagyta, smal fot med liten skålning på undersidan mot pipan. I vinkel böjd arm med balusterformigt filad nederdel och djurhuvuden på överdelen. Fästning och avtryckare: Två låsskruvar. C-formig avtryckare. Helstock av päronträ med yttäckande dekor av ben- och pärlemorinläggningar i form av blommor, blad, frukter och djur och punkter. Kolv av tysk typ med kolvlåda och bred vinge. Bakplåt av ben med fyra kolvkulor av stål. Kolvvinge med på båda ändar rektangulära benplattor, den främre med en mansfigur omslingrad av textband med otydlig, rysk(?) text, den bakre med en duva och rankor. Kolvlådelocket framtill och baktill med graverade benbeslag, gravyr i form av en tulpan mm, på mitten en platta med en fågel (ersatt?). På anslaget ett rankverk med avvikande gravering runt en nu bortfallen, rund-oval mittplatta samt barnfigurer. På sidbleckssidan inläggningar med bakifrån en spjutbeväpnad björnjägare till fotsoch en hare, på kolvryggens v. sida en liggande skytt, en oval med räv samt vid kolvänden en spjutbeväpnad hjortjägare till häst. På framstockens båda sidor springande djur, hare, räv, elefant, lejon och enhörning. På framstockens undersida en naken pojke. Plana, profilerade näsband av ben. Rektangulär, punsad varbygel, överrörka och spetsrörka. Tillbehör: Laddstock av trä, l: 1082 mm med skoning av stål, i ena änden profilerad och vidgad.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Snapplåslodbössa
Kategori Bössor
Material Stål, Silver, Päronträ, Pärlemor, Ben
Storlek Längd 1067 mm (pipa)
Teknik Damaskering, Blånering, Förgyllning, Etsning, gravering, Påslagning
Antal 1
Datering 1650, 1650-01-01 – 1670-01-01 (1650-1670 cirka)
Tidigare ägare Ägare: Karl XI av Sverige, Ägare: Sparfvenfeldt, Johan Gabriel
Inskription Dekor: björnjägare, Dekor: lejon, Dekor: räv, Dekor: björn, Dekor: elefant, Dekor: duva, Dekor: hare, Dekor: ryttare (S:t Göran?), Dekor: barn, Dekor: man m språkband m rysk text(?), Dekor: enhörning, Dekor: djurhuvud, Dekor: pojke naken, Dekor: tulpan
Föremålsnummer 7698_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 1329