Föremål

Fat

Upphov: Mohr, Jens, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Museum
Historiska museet
Föremålsbenämning
  • Fat
  • Kärl
  • Mynning
  • Brätte
  • Buk
Material
  • Fajans
  • Keramik
Storlek
Diameter 220 mm
Antal
1
Antal fragment
9
Föremålsnummer
1374165_HST
Andra nummer
Fyndnummer: 322:7266:11
Förvärvsnummer
Förvärvsmetod
KML
Förvärvsdatum
2018
Fyndplats
Undersökare
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Titel
Tallrik, Stackelberg, Rörstrands porslinsfabrik, 1756
Källa
Till Ekonomiska museets permanenta utställning
Datum
2024-05-22
Text

Tallriken i montern är tillverkad i fajans, ett lergods med tennglasyr, vid Rörstrands porslinsfabrik. Den är daterad den 6:e mars 1756 och är prismärkt till 20 daler kopparmynt för dussinet (12 stycken) tallrikar. Tallrikens brätte har en punkt och streckdekor i ”bianco sopra bianco”, italienska för ”vitt på vitt”, och fyra blomkvistar.

I mitten syns vapenskölden för den friherrliga ätten Stackelberg nr 192 på Sveriges riddarhus. Vapenskölden visar en sköld med två ekstockar stående på tre berg med vardera två ekollon. Skölden har två tornehjälmar med friherrliga kronor och en friherrlig krona i mitten. Ur den vänstra hjälmen syns ett krönt lejon mellan två ekstockar och ur den högra en fältmarskalksstav genom en krona. Tallriken hittades bland husgeråd tillhörande ätten Adelswärd som under perioden ägde en fastighet i kvarteret Gubben.

Under tiden för Svenska Ostindiska Companiets verksamhet (1731–1813) blev det på modet för den svenska adeln att beställa porslinsserviser från Kina med det egna adelsvapnet. Servisernas dekor ritades inte sällan av svenska eller europeiska konstnärer. De godkändes av beställaren och tillverkades i Kina för att sedan skeppas till Sverige via Kanton, dagens Guangzhou.

I Sverige tillverkades vid samma tid fajanser vid Mariebergs- och Rörstrands porslinsfabriker. Ibland kallas det kinesiska porslinet för äkta porslin medan den inhemska fajansen kallas för oäkta porslin.