Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

ryttarhammare m flintlåspist

Pipa, slätborrad med på översidan punsad, yttäckande dekor av rankor med spår av förgyllning. Vid pipmynningen ett slaghuvud av polerat stål i form av drake (tunn, av plåt) med hoprullad stjärt och med graverade detaljer. Flintlås litet, med välvt låsbleck med etsad tulpanliknande blomma, s-formad hane och omvänt konisk hanskruv. Stock av valnöt, rak, med ovalt tvärsnitt. Yttäckande dekor av beninläggningar, djurfigurer och människofigurer. Däremellan pärlemorinläggningar. Baktill ett 32 mm brett ringformigt beslag av graverat ben med genomgående hål, i vilken sitter en flätad snodd av blått silke (handrem). Framtill hammarhuvud fästat runt mynningen, nacken genombruten och graverad i form av en slingrande drake, slaghuvudet kvadratiskt, framtill utdraget i en pyramidformad spets.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning ryttarhammare
Kategori Stridshammare
Material Stål, Plåt, Valnöt, Ben, Pärlemor, Silke
Storlek Längd 495 mm (pipa)
Teknik punsning, Förgyllning, Inläggning, gravering
Antal 1
Datering 1700 – 1720 (1700-talets början)
Tidigare ägare Givare: Bechshöft, Henrik Wilhelm, Ägare: Keller, Alexander, Ägare: Keller, Theodor, Ägare: Schachovskoj, Alexej Ivanovitj, Säljare: Bukowskis Konsthandel
Fysiska egenskaper Färg: Blå
Föremålsnummer 6951_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 20:8