Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Schabrak, ur en serie av åtta, med spanska vapnet (nr 6137-6144)

Bottentyg av röd sammet i kypert i fyra figursydda våder, de två yttre 530 mm breda till 230 mm från sammetens bakre kant där de är 460 mm. De två inre är 200 mm breda vid bakre kanten och 260 mm vid främre. 25 mm från sömmen mellan yttre och inre våderna och 100 mm från främre kanten 110 mm långa sprund, kantade med sammet. Bogstycket fäst på höger sida. 80 mm från bakre kanten det spanska vapnet 720 mm högt och 500 mm som bredast. I de främre hörnen i kvistkors stål och flinta ca 350 mm högt och 400 mm brett, med eldtungor. Kungliga vapenskölden delad, på övre fältet Spaniens vapen med Portugal i hjärtsköld och Granada i mantelsnitt, på undre fältet Nederländernas vapen med Flandern och Tyrolen i kluven hjärtsköld. Övre fältet kluvet, högra delen kvadrerad med i fält 1 och 4 Kastilien, i 2 och 3 Leon, vänstra delen kluven i Aragonien och Sicilien. Undre fältet kvadrerat med i fält 1 Österrike, i 2 och 3 gamla och nya Burgund och i 4 Brabant. Kastilien: kataler av gyllenduk på röd sidenbotten. Leon: ljusa lejon av silke i schattersöm på gyllenduk. Aragonien: röd sidenbotten med bjälkar av guldtråd i läggsöm. Sicilien: örnar av svart silke i schattersöm på gyllenduk. Portugal: röd sidenbård med guldkastaler, silversköld av gyllenduk med fem små sköldar av blått silke i plattsöm med bollar, två, en och två, av silvertråd. Granada: granat av ljust rosa silke i schattersöm och gröna blad på gyllenduk. Österrike: röd sidenbotten med bjälke av metalltråd i läggsöm. Burgund, gamla: bård av rött siden och silver i läggsöm, mittfält av blått siden med franska liljor i plattsöm av guldtråd. Burgund, nya: bård av rött siden, balkat mittfält av blått siden och guldtråd i läggsöm. Brabant: gult lejon av gyllenduk på svart sidenbotten. Flandern: lejon av svart silke i schattersöm på gul gyllenduk. Tyrolen: örn av ljust rosa silke i schattersöm på gul gyllenduk. Vapnet krönes av en sluten krona, av applikationer av gul gyllenduk och pärlformer av silver och guldtråd och silke i blått, rött och rosa. Vapenskölden omges av gyllene skinnets orden av applikationer av gul gyllenduk som stål och blå gyllenduk i fyrpassblomma med stygn av blått silke och i mitten en ellipsform med läggsöm av silver, och eldgnistor broderade med lan av guld och silver. Kvistkorsets armar av röd sidenatlas och med kanomynningar av gyllenduk och öppningar av silverlan. Flinta av gyllenduk med bprd av guldsnoddar i läggsöm. Eldgnistor av guld och silverlan. Frans i två lager, det undre av rött silke, det övre av guld och silver med ca 6 mm stad. Längs schabrakets sidor och bakre kant 50 mm bred, längs framkanten och runt bogstycket 30 mm silkefransen mellan framkant och bogstycke i sömmen, men guld och silverfransen fastsydd 15 mm innanför denna hängande åt motsatt håll. Mitt på vänstra halvans främre kant ett 25 mm brett och 500 mm långt sidenband och ett 280 mm långt mitt på bogstyckets fria sida. Fem lädertampar med mässingsringar längs framkanten. Foder av linne i tuskaft.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Schabrak
Kategori Hästtäcken
Material Sammet, Silke, Gyllenduk, Siden
Storlek Längd 1160 mm (m. frans mitten), Längd 1220 mm (i kanten), Bredd 1660 mm (med frans i framkant), Bredd 1400 mm (bakre kant), Längd 840 mm (bogstycke), Bredd 420 mm (på mitten), Längd 840 mm (på mitten)
Teknik Broderi, applikation
Antal 1
Datering 1670 (1670 cirka)
Tidigare ägare Ägare: Karl II av Spanien, Ägare: Karl XI av Sverige
Inskription Dekor: kvistkors, Dekor: riksvapen Spanien, Dekor: eldstål o fllinta
Fysiska egenskaper Färg: Röd, Färg: Blå, Färg: Svart
Föremålsnummer 6138_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 697