Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

hjullåsstudsare - stock H Kaluza

Femsidig, på undersidan rundad, räfflad pipa, tolv räfflor, raka bommar, bombredd 2 mm. Runt mynningen tre koncentriska cirklar. Pipan dekorerad med punsad och graverad dekor i tre fält, bladrankor, fåglar, rankdekor av påslaget silver. Rektangulärt svansskruvblad. Riktmedel: Ståndsikte av stål, spolformigt korn av mässing, båda inlaxade. Fästning: Pipan fäst med krysskruv underifrån (främre varbygelskruven) samt tre pipstift av stål. Hjullås med invändigt hjul och hane i flykt med låsblecket. Plant låsbleck, l: 253 mm, punsad och graverad dekor, längs kanterna punkt- och cirkelbård. Skrafferat mittfält med påslagen rankdekor av silver, i rankorna sitter graverade fåglar. Fyrkantig fängpanna, kort, rak eldskärm, fängpannelock med rörlig arm, tryckknapp i flykt med låsblecket. Hane med fyrsidig kropp, ringformig hals, på huvudet skärm, ringformigt fingergrepp, avslutad med nedåt-bakåtböjd arm. Balusterformig käkskruv med fyrsidig överdel. Graverad dekor, på kroppen banddekor, på halsen en sjöjungfru och ett odjur som biter över slinga, på överkäkens skärm en rovfågel, på fingergreppets spets ett djurhuvud. Fästning: Två låsskruvar med välvda huvuden. Profilerad avtryckare med snälltryck. Brun helstock av trä med tysk kolv med kolvlåda och anslag med vinge, avslutad framtill med volut. Rika inläggningar av ben och pärlemor. Bakplåt av ben med graverad hjort i landskap. Kolvkula av stål. På anslaget: av ben en kvinna, ridande på ett månghövdat odjur (Babyloniska skökan?), samt lutspelare och hornblåsare. Av pärlemor: en oval, tom platta samt blommor, en hjort och en rovfågel som slagit en hare. På kolvens ovansida bl. a. hare och hund, vid svansskruvbladet en graverad signatur, ligatur HK (jfr Hoff sid. 94 fig. 70). På kolvlådelocket en rovfågel, därovanför ett odjur, som biter över midjan på en människofigur. På kolvens undersida en hjort, en hare samt två jägare med byte över axeln. På vingens insida ett lejon. På framstocken harar och hundar mm. Näsband och två rörkor av ben, topprörkan graverad som en fisk. Varbygel av stål med tre fingerlägen. Tillbehör: Laddstock av trä med benskoning.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Hjullåsstudsare
Kategori Bössor
Material Trä, Stål, Silver, Pärlemor, Mässing, Ben
Storlek Längd 830 mm (pipa)
Teknik punsning, gravering, Påslagning, Inläggning
Antal 1
Datering 1630 – 1639, 1630-01-01 – 1640-01-01 (1630-tal)
Tillverkare Kaluza, Hans (Tillverkare), Sandströmer, C J A (Förmedlare)
Tidigare ägare Givare: Magnus, Per
Inskription Dekor: månghövdat odjur m kvinna på ryg, Dekor: kvinna ridande på månghövdat odj, Dekor: hjort i landskap, Dekor: rovfågel, Dekor: lejon, Dekor: odjur som biter människa över mi, Dekor: lutspelare, Dekor: hornblåsare, Dekor: rovfågel slår hare, Dekor: harar en slagen av rovfågel, Dekor: sjöjungfru, Dekor: hundar, Dekor: fåglar, Dekor: fisk, Dekor: människa i munnen på odjur, Dekor: jägare 2 med byte över axlarna, Signatur/Påskrift: H K, ligatur, Signatur/Påskrift: H K, ligatur
Föremålsnummer 2917_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 4247