Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Tvåhandssvärd

Fäte av stål med rikt etsad ornering. Knapp runt skivformig, tjock. Parerstänger raka, balusterformiga. Yttre och inre kryssbyglar i form av slingrande armar, den yttre större. Den etsade orneringen i huvudsak bestående av bladrankor; på knappens utsida jungfru Maria stående på en månskära och med Jesusbarnet i famnen; på insidan två beridna riddare, tornerande med svärd. Kavellindning av omväxlande två parter tvinnad och två parter slät, mörkanlöpt ståltråd; kaveln med kragbeslag upptill och nedtill, det senare tandat, kring mitten en utstående bård med tandad övre och nedre kant. Klinga rak, tvåeggad, planslipad, med c. 73 mm lång indragen ricasso. På ricassons utsida en etsad helgonfigur, varunder i antikvaversaler: " S. LAVRENTIVS "; på insidan likaledes etsat en stående riddare i helrustning med en kommandostav (?) i händerna. På starka delens båda sidor tre c. 240 mm långa parallella hålkälar.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Svärd
Kategori Svärd
Material Stål, Ståltråd
Storlek Längd 930 mm (klinga), Bredd 58 mm (klinga)
Teknik Etsning
Antal 1
Datering 1830 (1830-1850 cirka)
Tillverkningsplats Tyskland
Tidigare ägare Givare: Karl XV av Sverige-Norge, Ägare: Soldin, Alexander Ludvig
Inskription Dekor: Jungfru Maria med Jesusbarnet, stående på månskära, Dekor: två riddare, tornerande med svärd, Dekor: helgon - S.t Laurentius, Dekor: riddare i helrustning, kommandostav, Signatur/Påskrift: S.LAVRENTIVS
Föremålsnummer 11476_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 4614