Foto: Drejholt, Nils, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Klenod, Elefantorden, Danmark, sannolikt utförd under Fredrik IV:s regeringstid (1699-1730). Har tillhört konung Karl XV.

Elefant, möjligen av koppar, emaljerad med polykrom emalj, vit kropp, röd mun, förgyllda betar. Ögonbryn, öron och tår markerade med svart emalj. Ögon i form av runda, taffelslipade bergkristaller, i pannan en större, fyrkantig bergkristall. På ryggen ett ljusblått täcke och svansrem med svart mönster, kantbård av guld. På höger sida ett grekiskt kors, bildat av fem taffelslipade, fyrkantiga bergkristaller. På vänster sida ett otydligt, krönt namnchiffer, målat med svart färg. På elefantens huvud sitter en morian med rester av brunsvart emalj på kroppen, vit kjol, randad i rött och blått, krans (turban) på huvudet, figuren fastlödd. På elefantens rygg fastskruvat en förgylld, oval skiva med ett runt torn, vitemaljerat med röd tegelmarkering (lagning i mörkare rött), samt port i lila-brun färg. Upptill och nertill ringar med fyrkantiga, taffelslipade bergkristaller, i den nedre ringen 14 (därav 3 briljantslipade), i den övre ringen 13 stenar. Samtliga stenar fattade i slät fattning. Däröver en konisk ring, spetsen nedåt, sammansatt av trianglar med spetsarna nedåt, triangulära öppningar, på utsidan vit emalj med fjälldekor i tegelrött-brunt, fem av trianglarna med lagningar. Inuti konen en välvd, emaljerad platta, i mitten fäst en vridbar ring med rundad, förgylld insida och flat, vitemaljerad utsida med rankmönster i svart och rött.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Klenod, Ordenstecken, elefantorden
Kategori Ordenstecken
Material Koppar, Emalj, Bergkristall
Storlek Längd 59 mm, Bredd 28 mm, Vikt 69 g
Teknik Förgyllning, Emaljering, Taffelslipning, Briljantslipning
Antal 1
Datering 1700 – 1720 (1700-talets början)
Tillverkningsplats Danmark
Tidigare ägare Ägare: Karl XV av Sverige-Norge, Ägare: Louise av Sverige, Ägare: Historiska museet
Inskription Dekor: elefant, Dekor: morian
Fysiska egenskaper Färg: Vit, Färg: ljusblå
Föremålsnummer 1782_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 26:179 (?)