Föremål

Mynt

Upphov: Bonnevier, Helena, Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Museum
Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet
Föremålsbenämning
Mynt
Kategori
  • Mynt
  • Svenska mynt
Valör
1 daler
Material
Silver
Storlek
28.48 g
Datering
1540
Tillverkningsplats
Tillverkare
Föremålsnummer
106724_KMK
Litteratur
Sveriges mynt 1521-1977, 1976, SM:142 (Ahlström, Bjarne , Almer, Yngve, Hemmingsson, Bengt)
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Källa
Till Ekonomiska museets permanenta utställning
Datum
2024-05-23
Text

Ett av de mer ovanliga mynten i Sveriges mynthistoria är detta dalermynt som präglades i Västerås 1540. Dalern, som började att präglas 1534, var värd 4 mark eller 32 ören. Myntmästare (chef över myntverkstaden) var Hans Hansson som var myntmästare i Västerås mellan 1539–1540.

På myntets åtsida (framsida) ses kungen framställd i helfigur iförd rustning och krona. I händerna håller han svärdet och riksäpplet. Han är omgiven av tre vapensköldar. Den vänstra visar tre kronor, den högra folkkungalejonet och i mitten ses en sköld med en vase, den sädeskärve som är ätten Vasas vapen.

Frånsidan (baksidan) visar den stående Frälsaren med mantel. I omskriften går att läsa ”OMNIS POTESTAS A DEO”, ”All makt från Gud”, vilket var ett av kungens valspråk. Myntet tillverkades sannolikt bara i 82 exemplar. Utmyntningen är för stor för att till exempel vara en provmyntning men för liten för att användas som till exempel en internationell betalning av en större summa. Dalern var ett internationellt betalningsmedel.