Foto: Drejholt, Nils, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Sabel typ Batorowka, Polen, 1700-talet,

Fäste av förgyllt och niellerat silver. Kappa med rundad ovansida med tre silveråsar med inlagda rankor av niello, runtom dessa förgyllning med ciselerade blad mot ringpunsad botten. Kappan neddragen på kavelns ryggsida. Konturerat beslag med förgyllning och ciselerad dekor som kappan. Handbygel med plan insida och välvd utsida snidad i halvrunda och rombiska fält, insidan förgylld utan dekor, utsidan delvis förgylld med ciselerat bladmönster, delvis silver med blommor i niellering. Handbygeln förenad i rak vinkel med främre parerstången. Raka parerstänger med fyrkantigt tvärsnitt och vidgade ändar. Förgyllda med ciselerad dekor, på över- och undersidorna rutmönster, på sidorna ranka mot ringpunsad botten. Parerstängerna i ett med förgyllda och ciselerade, raka styrskenor. På krysset silverromb med inlagt bladornament i niello. På insidan bred plan tumbygel förgylld med ciselerade blad och på mitten silvercirkel med inlagd blomma av niello. Kavel klädd med svart läder med tvärgående räfflor med tre fyrflikiga nitar av silver delvis förgyllda och ciselerade delvis inlagda med niello. Klinga av stål 34 mm bred, böjd, eneggad med ett 275 mm långt tvåeggat spetsparti. På båda sidor nära fästet etsad dekor i form av flätornament och blad. På klingans rygg nära fästet stämpel, romersk 2:a krönt med kunglig krona.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sabel
Kategori Sablar
Material Stål, Silver, Läder
Storlek Längd 848 mm (klinga), Bredd 34 mm (klinga)
Teknik Niellering, Förgyllning, ciselering, punsning
Antal 1
Datering 1700 – 1799 (1700-tal)
Tillverkningsplats Polen
Tidigare ägare Givare: Johnson, Harry Ax:son, Ägare: Keller, Alexander, Ägare: Keller, Theodor, Ägare: Schachovskoj, Alexej Ivanovitj
Fysiska egenskaper Färg: Svart
Föremålsnummer 7536_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 20:47:a