Föremål

Mynt

Upphov: Bonnevier, Helena, Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Museum
Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet
Föremålsbenämning
Mynt
Kategori
  • Mynt
  • Fyndmynt
  • Svenska mynt
Valör
1 riksdaler
Material
Silver
Storlek
Vikt 29.09 g
Datering
1727
Tillverkningsplats
Tillverkare
Fredrik I av Sverige (Myntherre)
Föremålsnummer
115843_KMK
Litteratur
Sveriges mynt 1521-1977, 1976, SM:65 (Ahlström, Bjarne , Almer, Yngve, Hemmingsson, Bengt)
Förvärvsnummer
Omnämns i katalog
Förvärvsdatum
1938
Fyndplats
Arkeologisk kontext
Kontextnamn
Loheskatten
Del av
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Källa
Till Ekonomiska museets permanenta utställning
Datum
2024-05-22
Text

År 1727 lät kung Fredrik ge ut ett nytt riksdalermynt med ett dubbelporträtt av honom och drottning Ulrika Eleonora, i samband med årets riksdag. Den tidigare riksdalern hade bara haft kungens eget porträtt.

Frånsidan (baksidan) har samma motiv som den tidigare riksdalern, det vill säga, det stora riksvapnet med två lejon som sköldbärare. Över riksvapnet står valspråket: ”Gud vårt hopp”. Att valspråket står på svenska är ganska nytt och hade kommit med Karl XII:s riksdalermynt, vilket kan tyckas märkligt då de mynten först och främst var avsedda för internationell handel.

På myntets rand, det smala området på kanten av myntet, står en text på latin, så kallad randskrift: ”MANIBUS NE LAEDAR AVARIS” – ”må inga händer skada mig”. Genom randskriften kunde ingen skära av en bit av myntet och ta silvret utan att det skulle synas.