Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Spädbarnssäng, tillverkad av svärdfejaren A Ek, Stockholm efter ritning av professor Magnus Isaeus, tapetserararbete av C P Svensson, Stockholm.

Snäckformig säng tillverkad av förnicklade mässingsrör, som utgör den genombrutna stommen och upptill bildar en kant av 23 rundbågar med en förgylld blomma i varje båge. På rörens utsida en halv, profilerad hylsa strax nedanför blomraden. Rören sammanhålles i fotänden, vilken är volutformig och av ett stycke plåt. I snäckans botten och sidor fästanordning för sängutrustning. Benparti bestående av en främre och en bakre del, förenade med ett längsgående rör, en kraftig, profilerad och förgylld nod på mitten. Vardera benpartiet utgörs av två rundbågar, förenade i mittbågen, vilken täckes av ett förgyllt bladornament. Fyra fötter i form av tillplattade kulor. Benpartiets fyra övre ändar ringformiga med en förgylld blomma i varje som övergång mellan benen och sängens översida. Vid huvudänden två hylsor i vilken baldakinen fästs. Denna består av två armar som uppbär den ringformiga baldakinen med sju tunnare armar, som löper samman under en liten, öppen, förgylld krona.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Säng
Kategori Sängar
Material Mässing
Storlek Höjd 1920 mm, Bredd 800 mm, Längd 1300 mm
Teknik Förnickling, Förgyllning
Antal 1
Datering 1882
Tillverkningsplats Sverige
Tillverkare Ek, Carl Axel (Tillverkare), Isaeus, Magnus P R (Tillverkare), Svensson, Carl P (Tillverkare)
Tidigare ägare Ägare: Gustaf VI Adolf av Sverige, Ägare: Sofia av Nassau
Inskription Dekor: krona kronprins-(?)
Föremålsnummer 10934_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 72:72