Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Handsköld, Kurdistan.

Rund, toppig sköld av vidjor, koncentriskt lagda vidjor överspunna med silke, att döma av fragmenten i rött och gult. Mitten klädd med rött ylle omgivet av lång gles frans av nu gult silke. Skölden rikt beslagen med stål, räfflad liten mittknapp från den utgående fyra stålskenor med cirkelformiga utvidgningar. Runt kanten stålskena med genombruten ytterkant med uddar. Mellan fransen och kanten många radiellt placerade vridna ståltenar omväxlande med skenor av samma slag som på mitten. Mitten och de utvidgade cirklarna besatta med runda mässingsbleck med pressade stjärnor. Runt kanten och vid fransen mynt av mässing präglade på ena sidan med "PLUS ULTRA" och ett skepp samt ett "L", på andra sidan "IOH. LAUER. RECH. PFR.". I mitten måne och stjärnor synliga. Mynten är genomborrade, trädda på ståltenarna och fästa. Skölden har läderkant och är fodrad med rött kläde över naturfärgad väv. Flätat läderhandtag som förorenar sig på sidorna, fäst med stålringar. Bärrem av läder.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sköld
Kategori Rundsköldar
Material Silke, Ylle, Stål, Mässing, Läder, Kläde, Väv
Storlek Höjd 105 mm (ca)
Antal 1
Tillverkare Lauer, Joh. (Påskrift)
Tidigare ägare Givare: Johnson, Harry Ax:son, Ägare: Keller, Alexander, Ägare: Keller, Theodor, Ägare: Schachovskoj, Alexej Ivanovitj, Säljare: Bukowskis Konsthandel
Fysiska egenskaper Färg: Röd, Färg: Gul, Färg: Natur
Föremålsnummer 7135_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 20:40