Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Kilij, Turkiet, 1600-talet. klingan persisk?, 1500-talet?

Framåtböjt fäste av trä klätt med röd sammet och helt beslaget med förgyllt silver. Sammeten synlig genom fyra längsgående skåror. Korta raka parerstänger med runda knoppar i ändarna och styrskenor ornerade med ciselerad och graverad blomsterranka. Krysset inlagt med rosett av ursprungligen sex röda och en grön sten. På utsidan en röd och en grön sten borta, på insidan en röd sten borta. Parerstängernas ändar inlagda med sju små röda stenar, en borta på främre parerstången. Fästet ornerat med ciselerade och graverade rankor och inlagt med små röda och gröna stenar varav flera bortfallna. I fästets ände en tom infattning för en större sten. Klinga av damaskerat stål (wootz), 32 mm bred, böjd, eneggad utom det 230 mm långa spetspartiet som har (antydd) jelman. Klingan på utsidan på starka delen ornerad med blomsterornament av påslaget guld.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sabel
Kategori Sablar
Material Trä, Sammet, Silver, Ädelsten, Stål, Guld
Storlek Längd 832 mm (klinga)
Teknik Förgyllning, Damaskering, Påslagning
Antal 1
Datering 1600 – 1699 (1600-tal)
Tidigare ägare Givare: Bechshöft, Henrik Wilhelm, Ägare: Keller, Alexander, Ägare: Keller, Theodor, Ägare: Schachovskoj, Alexej Ivanovitj
Fysiska egenskaper Färg: Röd, Färg: Grön
Föremålsnummer 7266_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 20:5:a