Upphov: Bonnevier, Helena, Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Mynt

Museum
Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet
Föremålsbenämning
Mynt
Kategori
  • Mynt
  • Svenska mynt
Valör
16 mark
Material
Guld
Storlek
Vikt 4.95 g
Datering
1607
Tillverkningsplats
Tillverkare
Karl IX av Sverige (Myntherre)
Föremålsnummer
108841_KMK
Litteratur
Sveriges mynt 1521-1977, 1976, SM:6 (Ahlström, Bjarne , Almer, Yngve, Hemmingsson, Bengt)
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Källa
Till Ekonomiska museets permanenta utställning
Datum
2024-04-10
Text

Under Karl IX:s regering präglades mynt i högre valörer än vad som gjorts tidigare. År 1604 beslutades att ”ett slags mynt som kallas Caroliner” skulle präglas av nedsmälta ungerska gyllenmynt, som var av guld. En caroliner motsvarade 16 mark.

Mynten skulle väga 4,96 gram, varav det rena guldets vikt var 4,85 gram, den så kallade finvikten. Vid årsskiftet 1605/6 präglades de första carolinerna/16 marks mynten.

På de första carolinerna har Karl IX en lagerkrans på huvudet. Det här myntet tillverkades efter att kungen hade krönts år 1607 och därför bär han istället en krona.

Det kan också nämnas att mynt i åtta respektive fyra caroliners vikt präglades under Karl IX. De förseddes ofta med en ögla och delades ut av kungen till välförtjänta personer som skulle bära detta äretecken i en kedja om halsen.